Linkovi

Ruski raketni sistem stigao u Ankaru


S-300
S-300

Prva isporuka ruskog odbrambenog raketnog sistema S-400 stigla je u Ankaru.

Prva isporuka ruskog odbrambenog raketnog sistema S-400 stigla je u Ankaru. Uprkos upozorenjima iz Sjedinjenih Država da će se suočiti sa ekonomskim sankcijama, Turska je ipak kupila raketni sistem od Rusije, insistirajući da kao suverena zemlja ima pravo da odlučuje o kupovini vojne opreme.

Informaciju da će prvi dijelovi raketnog sistema stići u vojnu bazu u Ankaru, potvrdio je prošlog mjeseca turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

Najava o pristizanju ruskog raketnog sistema odmah je uticala na tržište i oslabila tursku liru, no, prema informacijama Ministarstva odbrane Turske, dostavljanje raketa nastavit će se i u narednim danima.

Dogovor o kupovini raketnog sistema između Ankare i Moskve, doveo je do velike napetosti između Washingtona i Turske i povećao mogućnost uvođenja američkih sankcija Ankari.

​Sjedinjene Države su upozorile Tursku da će se suočiti s ekonomskim sankcijama ako ne odustane od kupovine tog ruskog raketnog sistema. No, Turska je odbila da se povinuje američkom pritisku, insistirajući da kao suverena zemlja ima pravo da odlučuje o kupovini vojne opreme.

"Saveznici odlučuju koju vojnu opremu žele da kupe. Međutim, zabrinuti smo zbog potencijalnih posljedica na odluku Turske da kupi S-400 sistem," rekao je zvaničnik NATO-a u izjavi za CNN. Sjedinjene Države su također Tursku upozoravale da ruski raketni sistem nije u skladu sa sistemima alijanse.

Da li će Turska ostati bet F-35 aviona?

F-35
F-35

​Ovaj potez Turske razljutio je Sjedinjene Države koje tvrde da Ankara ne može imati u svom posjedu i ruski S-400 sistem i američke F-35 borbene avione koji su, kako navodi CNN, najskuplji vojni sistem u historiji i koje američki predsjednik često opisuje kao 'nevidljive'.

Tokom prošlomjesečne posjete sjedištu NATO-a u Belgiji, vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Mark Esper rekao je: "Ako Turska prihvati dostavu S-400 sistema, neće dobiti F-35. To je to."

Sjedinjene Države su saopštile da ukoliko Turska, njihov glavni saveznik u NATO-u, ne otkaže kupovinu S-400 sistema do 31. jula, Ankara će biti blokirana od kupovine nove generacije F-35 borbenih aviona iz Sjedinjenih Država.

Međutim, prema navodima brojnih medija, Washington je već započeo proces uklanjanja Turske iz programa F-35 i obustavio obuku turskih pilota koji se nalaze na pripremama u Sjedinjenim Državama.

Turska, s druge strane, tvrdi da ispunjava sve finansijske obaveze prema dogovoru o uključenju u F-35 sistem, te da ne može biti isključena.

Zvaničnici američke odbrane tvrde da ne žele F-35 avione u blizini S-400 sistema, zbog straha da bi ruski tehničari mogli pronaći ranjive tačke američkih aviona.

Ankara je planirala da kupi stotinu borbenih aviona za vojnu upotrebu.

Bliske veze Turske i Rusije

Erdogan i Putin
Erdogan i Putin

​Tokom G20 samita održanog prošlog mjeseca u Osaki, američki predsjednik Donald Trump sastao se sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom i pozvao ga da ne kupuje naoružanje od Rusije, već da kupe Patriot raketni sistem napravljen u Americi.

No Erdoan je rekao Trumpu da bivši američki predsjednik Barak Obama nije dozvoljavao Turskoj da kupi Patriot sistem.

Ruska Federalna služba za vojno-tehničku saradnju potvrdila je početak isporuka raketnog sistema, dok je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao novinarima 12. jula da "se sve obavlja u strogom skladu sa sporazumima dviju zemalja", te da "strane ispunjavaju svoje obaveze".

Dogovor o kupovini sa Rusijom, prvi dogovor koji jedna članica NATO-a ima sa ovom zemljom, izazvao je zabrinutost da se Turska sve više približava Moskvi.

Turska je NATO članica sa drugom najvećom vojskom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG