Linkovi

Ruski pjesnik zbog antiratnih stihova osuđen na 7 godina zatvora


Ruski pesnik Artjom Kamardin tokom izricanja presude na sudu u Moskvi 28. decembra 2023.
Ruski pesnik Artjom Kamardin tokom izricanja presude na sudu u Moskvi 28. decembra 2023.

Ruski pjesnik osuđen je u četvrtak na sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog stihova protiv ruskog rata u Ukrajini, što je teška kazna koja dolazi tokom nemilosrdnog obračuna Kremlja protiv neslaganja.

Okružni sud u Tverskoj u Moskvi osudio je Artjoma Kamardina zbog optužbi za upućivanje poziva kojima se narušava nacionalna sigurnost i poticanje mržnje, a što se odnosi na recitovanje njegovih antiratnih pjesama tokom uličnog performansa u središtu Moskve u septembru 2022. godine.

Jegor Shtovba, koji je učestvovao u događaju i recitovao Kamardinove stihove, osuđen je na 5 i po godina zatvora po istoj optužbi.

Skup pored spomenika pjesniku Vladimiru Majakovskom održan je nekoliko dana nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio mobilizaciju 300.000 rezervista usred vojnih neuspjeha Moskve u Ukrajini. Taj krajnje nepopularan potez natjerao je stotine hiljada da pobjegnu iz Rusije kako bi izbjegli regrutaciju u vojsku.

Policija je brzo rastjerala nastup i ubrzo uhapsila Kamardina i nekoliko drugih učesnika.

Ruski mediji citiraju Kamardinove prijatelje i njegovog advokata koji su rekli da ga je policija tukla i silovala prilikom hapšenja. Ubrzo nakon toga, prikazan je kako se izvinjava za svoj postupak u policijskom snimku koji su objavili prokremljovski mediji, a lice mu je bilo modrica.

Vlasti nisu poduzele nikakve radnje da istraže navodnu zloupotrebu od strane policije.

Tokom ročišta u četvrtak, Kamardinovu suprugu Aleksandru Popovu su sudski izvršitelji ispratili iz sudnice nakon što je uzviknula "Sramota!" nakon presude. Popova, koja je nakon saslušanja razgovarala s novinarima, i još nekoliko osoba su kasnije privedeni pod optužbom da su održali nedozvoljeni skup ispred zgrade suda.

Od kraja februara 2022. do početka ovog mjeseca, 19.847 ljudi je privedeno u Rusiji zbog govora ili protesta protiv rata, dok su 794 osobe umiješane u krivične slučajeve zbog svog antiratnog stava, prema OVD-Info grupaciji za prava, koja prati politička hapšenja i pruža pravnu pomoć.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG