Linkovi

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni uhapšen u Moskvi


Aleksej Navalni
Aleksej Navalni

Protivnik Kremlja Aleksej Navaljni izjavio je da je uhapšen u Moskvi, usred sve većih protesta zbog isključenja kandidata opozicije za predstojeće lokalne izbore, prenosi AFP.

Navaljni je u video poruci na Instagramu izjavio da je uhapšen ispred svog doma dok je išao na jutarnje trčanje i da je odveden u policijsku stanicu.

"Izašao sam na trčanje i da kupim supruzi cvijeće za njen rođendan...Blizu stepeništa moje kuće bila je policijska marica i uhapšen sam", rekao je Navaljni u poruci na Instagramu.

"Ljudi su u pravu kad kažu da sport nije uvek dobar za zdravlje", ironično je rekao Navaljni.

Njegova portparolka Kira Jarmič potvrdila je hapšenje Navaljnog porukom na Tviteru. Navela je da je policija uhapsila Navaljnog zbog poziva na proteste ovog vikenda, koje policija nije odobrila, a za šta je moguće dobiti više od 30 dana pritvora.

Protivnik Kremlja je sinoć pozvao na nove proteste u subotu zbog odbijanja kandidatura opozicije za izbor gradske skupštine Moskve. Ta mjera je izazvala talas protesta i nedavno se u centru glavnog grada okupilo oko 20.000 ljudi.

Registracija brojnih kandidata opozicije je prošle nedjelje odbijena zvanično zbog nepravilnosti u prikupljanju potpisa podrške.

Ti kandidati, među kojima ima pristalica i saveznika Navaljnog, smatraju da su te nepravilnosti izmišljene.

Prema zakonu, nezavisni kandidati treba da prikupe potpise oko tri odsto mogućih birača za ove izbore, a to je između 4.500 i 5.000 potpisa.

Opozicija koja je lišena učešća na važnijim izborima, kao što su predsjednički, mobilisala se za ove lokalne izbore, u nadi da će moći da utiče na odluke o upravljanju ogromnim budžetom predviđenim za glavni grad Rusije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG