Linkovi

Ruski napad na Odesu dronovima i projektilima


Vatrogasci gase požar u supermarketu nakon ruskog napada na Odesu, 14. august 2023.
Vatrogasci gase požar u supermarketu nakon ruskog napada na Odesu, 14. august 2023.

Ukrajinski zvaničnici saopćili su u ponedjeljak da su u ruskom zračnom napadu na južni lučki grad Odesu povrijeđene najmanje tri osobe.

Vojska je saopštila da je protivvazdušna odbrana oborila svih 15 bespilotnih letjelica koje je Rusija koristila u napadu, kao i osam projektila ispaljenih s moea, ali da su krhotine prouzrokovale štetu na zemlji.

Tri osobe su povrijeđene nakon što je krhotina pala na supermarket, a oštećen je i studentski dom.

U ruskom granatiranju u nedjelju je ubijeno najmanje sedam osoba, uključujući bebu staru 23 dana, a najmanje 22 osobe su povrijeđene u ukrajinskoj oblasti Herson.

„Njen brat, koji je imao samo 12 godina, odveden je u bolnicu. Nažalost, nisu ga mogli spasiti. Umro je od teških rana. Majka djece, zvala se Olesia, imala je samo 39 godina, umrla je. Moje saučešće”, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Još 22 osobe ranjene su ruskim projektilima koji su gađali to područje otkako su se ruske trupe povukle odatle prije godinu dana.

Zelenski je rekao da je od nedjelje rano do večeri bilo 17 izvještaja o granatiranju samo u regiji Herson i obećao odmazdu.

Neke informacije su pristigle od AP-a, Reutersa i AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG