Linkovi

Ruski mediji: Wagner se više neće boriti u Ukrajini


Čovek skida reklamu"Pridružite nam se u Wagneru" iznad autoputa na periferiji Sankt Peterburga, Rusija, 24. juni.
Čovek skida reklamu"Pridružite nam se u Wagneru" iznad autoputa na periferiji Sankt Peterburga, Rusija, 24. juni.

Lider plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin odbio je potpisati bilo kakve ugovore s Kremljom, rekao je predsjednik Odbora za obranu ruskog parlamenta, a prenose ruski državni mediji.

General-pukovnik Andrej Kartapolov, uticajni poslanik koji predsjedava parlamentarnim odborom za odbranu, rekao je da je Prigožin odbio da potpiše ugovore i da mu je naknadno rečeno da se njegovi plaćenici više neće boriti u Ukrajini, prenio je TASS.

RIA izvještava da je i prije pobune Wagnera 24. juna protiv ruskih vojnih vlasti Prigožinu rečeno da Wagner više neće učestvovati u napadima u Ukrajini.

Prigožinu je već rečeno je da će mu biti uskraćeno finansiranje ako njegovi borci ne potpišu ugovore sa Ministarstvom odbrane, prenijela je novinska agencija RIA navode više poslanika Dume.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak, 26. juna, da plaćenici paravojne grupe "Wagner", koji su učestvovali u pobuni tokom vikenda, mogu ili pristupiti ruskoj vojsci ili otići u Bjelorusiju.

"Imate priliku nastaviti služiti Rusiji, sklapanjem ugovora s Ministarstvom odbrane ili se vratiti svojoj porodici i prijateljima. Ko god želi može ići u Bjelorusiju. Obećanje koje sam dao biće ispunjeno", rekao je Putin u unaprijed snimljenoj poruci emitovanoj na državnoj televiziji.

Prigožin, nekada bliski Putinov saveznik čija je Wagner grupa predvodila veći dio borbi u Ukrajini, pokrenuo je pobunu u petak nakon tvrdnje da je ruska vojska ubila neke od njegovih ljudi u zračnom napadu.

Svađa između vođe "Wagnera" i ruskog vojnog vrha učestala je od početka ruske invazije na Ukrajinu, u februaru 2022. Kulminirala je tokom vikenda, kada su plaćenici "Wagnera" napustili Ukrajinu kako bi zauzeli vojni štab u gradu na jugu Rusije.

Prigožin je pristao napustiti Rusiju i otići u Bjelorusiju nakon što je iznenada naredio svojim snagama da odustanu od napredovanja prema Moskvi, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Bjeloruski lider Alekasndar Lukašenko je tokom marša Wagnera ka Moskvi razgovarao sa Prigožinom i ponudio mu da dođe u Bjelorusiju.

U međuvremenu, Prigožin je 26. juna objavio audio poruku u kojoj je rekao da je cilj pobune bio spašavanje "Wagnera", a ne zbacivanje ruskih vlasti. Poručio je da je namjera marša njegovih trupa prema Moskvi bila da ukažu na nesposobnost ruskog vojnog vodstva u ratu protiv Ukrajine.

Krivični postupak protiv Prigožina pokrenut je u Rusiji 23. juna nakon što je najavio "marš za pravdu" svojih boraca protiv vojnog vrha, za koje je rekao da su kukavice koje potkopavaju ratne napore Rusije u Ukrajini.

Međutim, kao dio dogovora o zaustavljanju pobune, Moskva je obećala da će prijave protiv pobunjenika biti odbačene u zamjenu za njihov povratak kampove Wagnera, a Prigožin je preselio u Bjelorusiju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG