Linkovi

Ruski dnevnici dovode u pitanje razloge za hapšenje istraživačkog novinara


Nezavisni ruski novinar Ivan Golunov
Nezavisni ruski novinar Ivan Golunov

Tri vodeća ruska dnevnika objavila su identične članke na naslovnim stranama, u kojima se dovodi u pitanje motiv za hapšenje istraživačkog novinara Ivana Golunova, koji je povrijeđen u policijskom pritvoru.

Vedemosti, Komersant i RBC objavili su zajedničko saopštenje svojih urednika, u kojem se traži istraga Golunovog hapšenja koje bi, prema ocjeni Reportera bez granica, moglo da označi “značajnu eskalaciju” u krivičnom gonjenju nezavisnih novinara u Rusiji.

"Smatramo da dokazi, predočeni tokom istrage, o krivici Ivana Golunova nisu ubjedljivi, a okolnosti njegovog hapšenja dovode u sumnju tvrdnje da zakon nije prekšren tokom istražnih radnji. Ne možemo da isključimo da su pritvaranje, a zatim i hapšenje Golunova povezani sa njegovim profesionalnim aktivnostima”, navodi se u saopštenju urednika ruskih dnevnika.

Golunov, poznati istraživački novinar u onlajn mediju Meduza, zadobio je modrice, posekotine i potres mozga tokom ili posijle hapšenja 6. puna, po optužbi za trgovinu drogom.

Advokat odbrane Pavel Čikov rekao je u nedjelju da su advokati zvanično zatražili da se istraži kako je povrijeđen Golunov, kojem je sud u Moskvi naložio da bude u kućnom pritvoru do suđenja u avgustu.

Čikov je odbacio optužbe protiv Golunova, dok su urednici Meduze optužili policiju da je isfabrikovala slučaj protiv njihovog novinara da bi ga kaznila zbog istrage korupcije među zvaničnicima u Moskvi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG