Linkovi

Ruske vlasti označile novinare RSE i drugih medija kao "strane agente"


Logo Radija Slobodne Evrope
Logo Radija Slobodne Evrope

Rusko ministarstvo pravde 8. oktobra dodalo je više novinara, uključujući pet novinara Radija Slobodna Evropa (RSE) u registar "stranih medijskih agenata".

Rusko zakonodavstvo o "stranim agentima" usvojeno je 2012. godine i više puta je mijenjano. Njim se zahtijeva da nevladine organizacije koje primaju stranu pomoć i za koje vlada smatra da se bavi političkim aktivnostima - budu registrovane i identifikuju kao "strani agenti" podvrgavajući se poreskoj kontroli.

Kasnije izmjene zakona bile su usmjerene na medije koji se finansiraju iz inostranstva, uključujući servise RSE na ruskom jeziku. Nekoliko dopisnika RSE je takođe dodato na listu.

Predsjednik RSE Jamie Fly osudio je ovaj potez kao još jedan napad na slobodne medije u Rusiji i potvrdio posvećenost ovog medija ruskoj publici.

"Današnje ciljanje Kremlja na pet ruskih državljana koji rade za RSE samo je posljednji pokušaj da se ušutkaju nezavisni mediji u Rusiji. Nastavićemo da se borimo protiv ove apsurdne upotrebe zakona o 'stranim agentima' u cilju kontrole informacija kojima ruski građani mogu da pristupe", rekao je Fly.

"Naša posvećenost služenja publici u Rusiji ostaće nepokolebljiva", naveo je predsjednik RSE.

Na spisak su dodani i novinar Daniil Sotnikov sa nezavisnog informativnog kanala TV Dožd, dopisnik BBC programa na ruskom Andrej Zaharov, Galina Arapova, direktoriva Centra za zaštitu medijskih prava i ekološki aktivista Jevgenij Simonov.

U registar su dodati i istražni projekat Bellingcat, MEMO, izdavač web stranice Kavkaski čvor i američka firma Mason GES Anonimous Foundation, koja je vlasnik internet publikacije M.News.

Oko 85 ljudi i organizacija do sada je ubilježeno u registar "stranih agenata", od toga 68 od početka godine.

Glavni urednici i izdavači više od 20 nezavisnih ruskih izdanja su u otvorenom pismu 1. septembra zatražili ukidanje liste medijskih "stranih agenata", predlažući 12 izmjena i dopuna postojećeg zakona o "stranim agentima".

Otvoreno pismo je upućeno predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, njegovom press sekretaru Dmitriju Peskovu i ministru pravde Konstantinu Čujčenku. Kremlj je obećao da će razmotriti apel novinara da se izmijeni zakon o "stranim agentima".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG