Linkovi

Ruske snage pojačale napade na Herson


Povrijeđeni muškarac stoji na ulici nakon ruskog granatiranja ukrajinskog grada Hersona, 24. decembra 2022. godine.
Povrijeđeni muškarac stoji na ulici nakon ruskog granatiranja ukrajinskog grada Hersona, 24. decembra 2022. godine.

Ruske snage pojačale su u srijedu minobacačke i artiljerijske napade na nedavno oslobođeni grad Herson na jugu Ukrajine, saopštila je ukrajinska vojska, istovremeno vršeći stalni pritisak duž linija fronta u istočnim regionima zemlje.

Rusija je ispalila 33 projektila iz višecjevnih raketnih bacača na civilne ciljeve u Hersonu od ponoći do ranih jutarnjih sati u srijedu, saopštio je u jutarnjem izvještaju Generalštab Oružanih snaga Ukrajine. Rusija poriče da je ciljala civile.

Teške borbe su se nastavile i oko grada Bakhmuta koji je pod kontrolom Ukrajine, koji je sada većim dijelom u ruševinama, u istočnoj provinciji Donjeck, i na njenom sjeveru, oko gradova Svatove i Kreminna u provinciji Lugansk, gdje ukrajinske snage pokušavaju razbiti rusku odbranu linije.

Sirene za vazdušni napad također su se oglasile širom Ukrajine u srijedu ujutro, rekli su zvaničnici. Izvještaji ukrajinskih društvenih medija navode da je uzbuna za cijelu zemlju možda proglašena nakon što su ruski avioni stacionirani u Bjelorusiji poletjeli. Reuters nije mogao odmah da provjeri tu informaciju.

Britansko Ministarstvo odbrane reklo je u svom najnovijem ažuriranju vojne situacije u Ukrajini da je Rusija vjerovatno pojačala dio linije fronta u Kremini jer je logistički važan za Moskvu i postao je relativno ranjiv nakon nedavnih ukrajinskih napredovanja dalje na zapad.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG