Linkovi

Ruske snage pojačale napade na Herson


Povrijeđeni muškarac stoji na ulici nakon ruskog granatiranja ukrajinskog grada Hersona, 24. decembra 2022. godine.

Ruske snage pojačale su u srijedu minobacačke i artiljerijske napade na nedavno oslobođeni grad Herson na jugu Ukrajine, saopštila je ukrajinska vojska, istovremeno vršeći stalni pritisak duž linija fronta u istočnim regionima zemlje.

Rusija je ispalila 33 projektila iz višecjevnih raketnih bacača na civilne ciljeve u Hersonu od ponoći do ranih jutarnjih sati u srijedu, saopštio je u jutarnjem izvještaju Generalštab Oružanih snaga Ukrajine. Rusija poriče da je ciljala civile.

Teške borbe su se nastavile i oko grada Bakhmuta koji je pod kontrolom Ukrajine, koji je sada većim dijelom u ruševinama, u istočnoj provinciji Donjeck, i na njenom sjeveru, oko gradova Svatove i Kreminna u provinciji Lugansk, gdje ukrajinske snage pokušavaju razbiti rusku odbranu linije.

Sirene za vazdušni napad također su se oglasile širom Ukrajine u srijedu ujutro, rekli su zvaničnici. Izvještaji ukrajinskih društvenih medija navode da je uzbuna za cijelu zemlju možda proglašena nakon što su ruski avioni stacionirani u Bjelorusiji poletjeli. Reuters nije mogao odmah da provjeri tu informaciju.

Britansko Ministarstvo odbrane reklo je u svom najnovijem ažuriranju vojne situacije u Ukrajini da je Rusija vjerovatno pojačala dio linije fronta u Kremini jer je logistički važan za Moskvu i postao je relativno ranjiv nakon nedavnih ukrajinskih napredovanja dalje na zapad.

XS
SM
MD
LG