Linkovi

Rusko granatiranje istočne i južne Ukrajine


Ruske rakete ispaljene na Ukrajinu iz ruske oblasti Belgorod viđene su u zoru u Harkovu, Ukrajina, 15. augusta 2022.
Ruske rakete ispaljene na Ukrajinu iz ruske oblasti Belgorod viđene su u zoru u Harkovu, Ukrajina, 15. augusta 2022.

Ukrajinska vojska je u ponedjeljak izvijestila o snažnom ruskom granatiranju u istočnoj regiji Donbasa, kao i u područjima na jugu Ukrajine, uključujući gradove oko Hersona i Mikolajva.

U izvještaju Generalštaba ukrajinskih oružanih snaga navodi se tenkovska vatra i zračni napadi u gradovima istočno i južno od Zaporožja.

Dvije strane nastavljaju međusobno se optuživati za pucanje iz oružja u blizini elektrane Zaporožje. Rusija je zauzela objekat u martu, ubrzo nakon što je izvršila invaziju na Ukrajinu.

Operater elektrane je izvijestio da je postrojenje u opasnosti od kršenja standarda radijacije i požara nakon naleta raketne paljbe u prošloj sedmici.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju rekao je da postoji "stvarni rizik od nuklearne katastrofe" osim ako borbe ne prestanu i inspektorima se ne dozvoli ulazak u postrojenje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski iskoristio je dio svog noćnog video obraćanja u nedjelju kako bi pozvao Ruse da se suprotstave ratu koji je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo krajem februara. Zelenski je rekao da ga podržavaju ruski građani koji šute o ratu.

"I bez obzira gdje se nalazite - na teritoriji Rusije ili u inostranstvu - vaš glas treba da zvuči kao podrška Ukrajini, a samim tim i protiv ovog rata", rekao je Zelenski.

On je također izrazio podršku potencijalnoj zabrani viza Evropske unije za ruske putnike.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG