Linkovi

Ruske službe izvele cyber napad na Vladu Crne Gore, tvrdi Agencija za bezbjednost


Ilustracija
Ilustracija

Ruske službe stoje iza snažnog cyber napada 26. avgusta na kompletnu informacionu strukturu Vlade Crne Gore, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa iz Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Iz Agencije tvrde da se radi o napadu koji je pripreman duži vremenski period, te da je takav napad dosad nezabilježen.

"Napadnuta je kritična državna infrastruktura", kazali su nezvanično iz ANB-a za RSE.

Najnoviji cyber napad na Vladinu infrastrukturu dogodio se rano jutros, a Vladine službe još nisu saopštile razmjere štete.

Prethodno je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović potvrdio da je Vlada drugi put u pet dana na udaru hakera, ocijenivši da su napadi politički motivisani.

"Radi se, po mom skromnom sudu, o političko motivisanom napadu", rekao je Abazović podsjećajući na prethodni cyber napad od 23. avgusta nakon što je njegovoj Vladi 20. avgusta izglasano nepovjerenje.

Zbog najnovijeg cyber napada, zakazana sjednica nacionalnog Savjeta za informacionu bezbjednost.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj se prvi oglasio jutros na svom Twitter nalogu, kada je naveo da je Crna Gora izložena novoj seriji organizovanih sajber napada na Vladinu informatičku infrastrukturu.

"Primarna meta je struktura državnih organa", rekao je Dukaj dodajući da su o napadima "informisani saveznici".

U istragu dosadašnjih napada na informatičku infrastrukturu Vlade Crne Gore, uključeni su MUP i tužilaštvo.

NATO o cyber napadima

NATO je upoznat sa izvještajima o cyber napadima u Crnoj Gori i spreman je da pomogne crnogorskim vlastima, saopšteno je za Glas Amerike iz Alijanse, povodom učestalih hakerskih napada na informatičku strukturu Vlade.

"NATO je važna platforma za konsultacije među saveznicima, uključujući i razmjenu informacija o zlonamjernim cyber aktivnostima. Vidjeli smo izvještaje o cyber napadima na servere crnogorske vlade. Naši eksperti su u kontaktu sa crnogorskim vlastima i spremni smo da im pružimo podršku ako je to potrebno", naveo je za za Glas Amerike neimenovani zvaničnik NATO-a.

Takođe je ocijenio da se u cyber prostoru svakodnevno vode borbe.

"Vidimo cyber napade na dnevnoj osnovi i NATO i naši saveznici reaguju na tu realnost, ukjučujući jačanjem naših kapaciteta da otkrijemo, spriječimo i odgovorimo na zlonamjerne cyber aktivnosti", poručio je zvaničnik Alijanse.

XS
SM
MD
LG