Linkovi

Na rusku vojsku odlazi značajan dio nacionalnog budžeta


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je nacionalni budžet za naredne tri godine kojim se povećava potrošnja za oko 25 posto i, kako se navodi, izdvaja značajan iznos odbrani dok se ruski rat u Ukrajini odugovlači.

Budžetom je predviđena potrošnja od 415 milijardi dolara u 2024. godini uz očekivani deficit od 9,5 milijardi dolara.

Nakon što je Donji dom Parlamenta usvojio budžet, predsjedavajući Vjačeslav Volodin rekao je da je budžet projektovan posebno za finansiranje vojske i ublažavanje utjecaja međunarodnih sankcija nametnutih Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Rekordno niska nezaposlenost, veće plate i ciljana socijalna potrošnja trebali bi pomoći Kremlju da iskoristi većinu svog budžeta za finansiranje vojske, ali bi dugoročno mogli predstavljati problem, kažu analitičari.

Dio ruskog budžeta je tajan jer Kremlj pokušava prikriti svoje vojne planove i zaobići kontrolu svoje vojne operacije u Ukrajini.

Međutim, procjenjuje se da će oko 39 posto svi saveznih troškova otići na vojsku i provođenje zakona, prema nezavisnim poslovnim novinarima Farida Rustamova i Maksim Tovkaylo.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG