Linkovi

Ruska vlada zastupa proturječna stajališta u vezi s Libijom


Jedan protu-vladin aktivist iz oporbene skupine Lijevi front, drži parolu "Dižite ruke od Libije" u Moskvi, 19. ožujka 2011.
Jedan protu-vladin aktivist iz oporbene skupine Lijevi front, drži parolu "Dižite ruke od Libije" u Moskvi, 19. ožujka 2011.

Fjodor Lukjanov: "Rusija se danas ne smatra globalnom silom koja bi trebala sudjelovati u svim aspektima svjetske politike. Zato se ona danas koncentrira samo na određene sfere, gdje ima svoj interes."

U sovjetsko doba, točno se znalo koju poziciju Moskva zastupa. Danas, pogotovo u posljednja dva tjedna, to je teško saznati – jer je Kremlj što se tiče Libije zastupao vrlo proturječna stajališta.

Prije samo nešto više od dva tjedna, Rusija je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda bila suzdržana kada se glasalo o zoni zabrane leta nad Libijom. Ruski 'suzdržani' glas omogućio je međunarodnu vojnu akciju da se zaštiti libijsko civilno stanovništvo od snaga odanih Moamaru Gadafiju. Međutim, nekoliko dana kasnije, ruski je predsjednik držao lekciju američkom ministru obrane koji je bio u posjetu Moskvi, o tome kako su – prema izvješćima iz Libije – najveće žrtve zapadne akcije civili. Nakon toga, ruski šef diplomacije pozvao je Zapad da ne naoružava libijske pobunjenike.

Omladinska organizacija povezana s Kremljom održala je ispred američkog veleposlanstva u Moskvi prosvjede, na kojima se tražilo da predsjednik Barack Obama vrati Nobelovu nagradu za mir, zbog toga što – kako je rečeno - njegova zemlja vodi ratove u Libiji, Afganistanu i Iraku. Anti-američko raspoloženje u Rusiji je očito sve od kraja Drugog svjetskog rata. Međutim, analitičar Roland Nash iz investicijske firme Verno Capital - koja u rusko gospodarstvo ulaže uglavnom arapski novac - kaže da na rusku vanjsku politiku utječe i kapital sa Srednjeg istoka.

"Zapad za Rusiju više nije toliko važan, koliko je bio još prije nekoliko godina. Moskva se preorijentirala na ekonomije koje danas zaista rastu – na Aziju, pogotovo Kinu, zemlje Perzijskog zaljeva, te druge ekonomije u usponu u Južnoj Americi i Africi."

Sve se te zemlje, uključujući i Rusiju – kaže Roland Nash – smatraju žrtvama zapadne agresije.

"Prije deset godina, Zapad je bio dominantan ekonomski partner, a Kina je bila irelevantna. Ali, u posljednjih deset godina, trgovina Rusije i Kine povećala se za čak deset puta. Kina je Rusiji danas veći trgovinski partner čak i od Njemačke."

Kako više nije super-sila, Rusija danas želi imati dobre odnose s važnim državama u svim dijelovima svijeta – kaže Fjodor Lukjanov, urednik vanjskopolitičkog časopisa "Rusija na svjetskoj sceni:"

"Rusija se danas ne smatra globalnom silom koja bi trebala sudjelovati u svim aspektima svjetske politike. Zato se ona danas koncentrira samo na određene sfere, gdje ima svoj interes."

A te su sfere sve češće u Africi, Južnoj Americi i Aziji – kaže Roland Nash:

"U Rusiji se nalazi najveći dio svjetskih resursa, sirovina, čiji je najveći potrošač – Azija. Zato ne čudi što odnosi jačaju.“

Međutim, kada je u pitanju Libija, Moskva nastavlja s nepredvidljivim potezima. Njezin čelni vanjskopolitički dužnosnik odgovoran za Afriku, Mihail Margelov, dao je niz intervjua u kojima je prognozirao da će libijski čelnik Moamer Gadafi uskoro morati otići s vlasti. Margelov je rekao da Moskva u Bengazi šalje svoje izaslanike kako bi se uspostavio kontakt s pobunjenicima. U vezi s libijskom krizom, čini se da Moskva želi zadovoljiti sve strane u sukobu - ali na kraju to joj ne polazi za rukom.

XS
SM
MD
LG