Linkovi

Ruska policija pokrenula istragu o Stand-up nastupu poslije šala o Putinu


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Ruski komičar Denis Čužoj je u svom nedavnom Stand-up nastupu, u kojem je predstavio mračnu sliku Rusije opterećene korupcijom i samoubistvima, pažnju posvetio čovjeku za kojeg se malo koji Rus usuđuje da javno kritikuje iz straha od posljedica – predsjedniku Vladimiru Putinu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Počeo sam da razmišljam kako su društveni stereotipi da muškarac treba da bude visok i snažan toliko rašireni da im čak i Putin podliježe i pokušava da izgleda viši da bi nam udovoljio", rekao je Čužoj o bivšem oficiru KGB-a koji je na čelu Rusije od 2000. "I počeo sam malo da ga sažaljevam."

Rizičnim šalama tu nije bio kraj. Čužoj je sugerisao da Putin, za čiju visinu većina izvora navodi da je oko 170 centimetara, nosi sprave koje mu povećavaju visinu jer ga roditelji nisu dovoljno voljeli.

On se osvrnuo na bivšu Putinovu ulogu 90-ih kao pomoćnika tadašnjeg gradonačelnika Sankt Peterburga Anatolija Sobčaka, kada je fotografisan kako nosi aktovke i druge stvari dok prati Sobčaka na zvaničnim sastancima.

"Da smo tada znali da je Putin nizak, bili bismo ponosni na to. Rekli bismo 'Putin sam nosio torbe? Patuljak Putin nosio je torbe za onolikog Sobčaka?!", rekao je Čužoj.

U publici je prasnuo aplauz. Nekoliko minuta kasnije, Čužoj je dodao završnu rečenicu koja kao da je nagoviještavala da je svjestan reakcije koja bi mogla da uslijedi poslije te šale i koja je uslijedila pošto su se drugi komičari usudili da ismijavaju predsjednika.

"Putin je baš 'cool'", rekao je Čužoj. "Ovih dana ste u zakonskoj obavezi da završite svaki Stand-up nastup tom frazom."

Ako je Čužoj pokušavao da nađe pokriće, čini se da su potonji događaji opravdali tu zabrinutost. Pošto je video snimak nastupa, čiji se naslov otprilike može prevesti "Od sada ste sami", postavljen YouTube Čužoj je rekao da su policajci počeli da posjećuju njegove prijatelje u njegovom rodnom gradu Željeznogorsku tražeći kontakt podatke o komičaru.

"Ne znam zašto", napisao je na Twitteru Čužoj o tim posjetama. "Do nastupa mi se ništa slično nije dogodilo... Ako imate kontakte dobrog advokata, bio bih vam zahvalan."

Navodno interesovanje za Čužoja dolazi usred šireg gušenja satire usmjerene na vlasti. Rusi se suočavaju s krivičnim gonjenjem zbog primjedbi o sve većem broju tema, uključujući vjernike i vladine zvaničnike, koji su zaštićeni zakonima donijetim pod Putinom. A posebno su na udaru komičari, koji se često nadmeću ko će ispričati najsmjelije šale.

U januaru 2020. istraga o šalama komičara Aleksandra Dolgopolova na račun Putina navela je 25-godišnjaka da pobjegne iz zemlje usljed prijetnji krivičnim tužbama. U avgustu je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova uvelo doživotnu zabranu ulaska u zemlju komičaru Idraku Mirzalizadeu, porijeklom iz Azerbejdžana, pošto se ismijavao navike koje je pripisao mnogim Rusima. Sud je, međutim, kasnije poništio tu zabranu.

U posljednjem istaknutom slučaju, grupa amaterskih glumaca komičara na ruskom Dalekom istoku je uhapšena zbog pojavljivanja u online humorističkom skeču u kojem se ismijavaju lokalni zvaničnici i vladajuća stranka Jedinstvena Rusija.

Zastrašivanje komičara, međutim, nije nova stvar u Rusiji. Tokom prvog Putinovog predsjedničkog mandata, između 2000. i 2004. godine, popularna televizijska satira Kukli (Lutke) uklonjena je iz etra zbog izvještaja da se Putin – koga je emisija ismijavala zbog njegovog niskog rasta, baš kao i šale Čužoja – uvrijedio zbog toga kako je prikazan.

U Željeznogorsku, Čužojevom rodnom gradu u Kurskoj oblasti, južno od Moskve, policija je potvrdila lokalnim medijima da je pokrenuta istraga o komičarevom nastupu, navodeći kao razlog ne njegove šale o Putinu, već priču da je platio mito da bi ubrzao proces vađenja novog pasoša.

YouTube video snimak nastupa Čužoja počinje upozorenjem: "Sve priče u ovom šouu su izmišljene. Bukvalno nijedna se nije dogodila u stvarnom životu."

Čužoj se 11. novembra pojavio na nezavisnoj televiziji Dožd da bi razjasnio svoje stavove o policijskom ispitivanju njegovih prijatelja i da bi razjasnio odluku da angažuje advokata.

On je naveo prethodne slučajeve protiv ruskih komičara i rekao da je njegova odluka da izađe u javnost bila motivisana brzinom tih prethodnih istraga.

"Žalosno je što smo se našli u situaciji u kojoj prosto spominjanje određenih tema odmah izaziva strah kod ljudi", rekao je on.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG