Linkovi

Ruska letjelica Luna-25 se srušila na površinu Mjeseca


Na ovoj fotografiji uzetoj iz videa, koju je objavila Državna svemirska korporacija Roscosmos, raketa Sojuz-2.1b sa automatskom stanicom Luna-25 polijeće sa kosmodroma Vostočni, 11. augusta 2023. (Državna svemirska korporacija Roscosmos preko AP-a)
Na ovoj fotografiji uzetoj iz videa, koju je objavila Državna svemirska korporacija Roscosmos, raketa Sojuz-2.1b sa automatskom stanicom Luna-25 polijeće sa kosmodroma Vostočni, 11. augusta 2023. (Državna svemirska korporacija Roscosmos preko AP-a)

Ruska svemirska letjelica Luna-25 se srušila na površinu Mjeseca, nakon što se izvrtjela u orbitu koju nije bilo moguće kontrolisati, saopšteno je iz svemirske agencije Roskosmos u nedjelju, 20. avgusta.

Roskosmos navodi da je u potpunosti izgubio kontakt sa sondom, prenosi Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Sonda je ušla u nepredvidljivu orbitu i prestala da postoji kao rezultat kolizije sa površinom Mjeseca", navodi se u saopštenju Roskosmosa.

Prethodnog dana, letjelica se suočila sa "abnormalnom situacijom", dok se pripremala da uđe u orbitu za pripremu slijetanja, uoči spuštanja na lunarnu površinu koje je bilo zakazano za 21. avgust.

Kako prenose ruski mediji, zvaničnici svemirske agencije su tokom noći između 19. i 20. avgusta imali hitni sastanak, tokom kojeg su pokušali da spase misiju.

Luna-25 je ušla u mjesečevu orbitu 16. avgusta, čime je postala prva ruska svemirska letjelica koja je to učinila od Lune-24, 1976. godine, kada je na čelu SSSR-a bio Leonid Brežnjev.

Rusija planira da osnuje bazu na Mjesecu do 2040. godine.

Cilj ove misije je bio da istraži dio zemljinog satelita gdje naučnici vjeruju da ima zaleđene vode i drugih resursa koji bi se mogli koristiti tokom dužih ljudskih boravaka na površini Mjeseca.

Trebalo je da funkcionipe oko godinu dana, u oblasti oko mjesečevog južnog pola.

Raketa koja je nosila sondu tešku 1.800 kg je lansirana 11. avgusta sa ruskog Vostočnji kosmodroma. Luna-25 je u lunarnu orbitu ušla 16. avgusta.

Rusija je bila u trci sa Indijom, koja planira da na južni pol Mjeseca 23. avgusta spusti svoju letjelicu Čandrajan-3.

SAD i Kina takođe imaju napredne programe istraživanja Mjeseca, i planiraju da osnuju lunarne baze.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG