Linkovi

Ruska državna agencija se ponudila da finansira autoput Sarajevo – Beograd


Mještani čekaju dolazak Erdogana sa Vučićem i Džaferovićem, Komšićem i Dodikom, kako bi službeno otvorili početak izgradnje budućeg autoputa Sarajevo - Beograd, Kuzmin 2019.
Mještani čekaju dolazak Erdogana sa Vučićem i Džaferovićem, Komšićem i Dodikom, kako bi službeno otvorili početak izgradnje budućeg autoputa Sarajevo - Beograd, Kuzmin 2019.

Ruska državna agencija ponudila je da finansira autoput od Sarajeva do Beograda, a turske firme će biti samo izvođač radova, rekao je danas državni ministar prometa i komunikacija Vojin Mitrović, navodeći da se time mijenja ranija najava da će Turska finansirati izgradnju ovog autoputa.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka u Vijeću ministara, Mitrović je rekao da su pregovori oko podizanja kredita za gradnju autoputa Sarajevo – Beograd u Bosni i Hercegovini počeli sa jednom ruskom državnom agencijom, ali nije naveo njeno ime.

On je kazao da je ranije bilo definisano da finansiranje “ide od Turske”, ali kako to zapravo nije tako.

“U ovom trenutku, finansiranje koje je bilo predviđeno od Turske, ponuđeno je od jedne ruske državne agencije. To je praktično bio zadatak turske vlade – da obezbijedi finansiranje. Ponuđeni su određeni uslovi i mislim da su u ovom trenutku počeli razgovori oko uslova samog finansiranja tog kredita od strane ruske državne agencije. Kredit bi vraćali mi”, rekao je Mitrović.

On je još u martu 2021. godine govorio kako se bosanskohercegovačke vlasti nadaju povoljnom turskom kreditu koji bi dijelom ili u potpunosti finansirao gradnju.

Na današnjoj konferenciji za novinare, prilikom pojašnjenja o tome ko vodi pregovore, državni ministar saobraćaja i veza je ukazao na entitetske vlasti.

“Oko uslova finansiranja pregovara, ako je u pitanju gradnja kroz Republiku Srpsku, Ministarstvo finansija i ‘Autoputevi Republike Srpske’ sa ruskom državnom agencijom. Ako je u pitanju Federacija, onda federalne vlasti nadležne za zaduživanje”, kazao je Mitrović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o ulozi Turske, Mitrović je rekao kako je “Turska izvođač”.

BiH još uvijek nije počela s gradnjom, koja je u Srbiji već u toku. Bosna i Hercegovina i Turska potpisale su 16. marta 2021. godine sporazum o gradnji bh. dijela autoputa Sarajevo – Beograd. Svečanom potpisivanju prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan. Tom prilikom član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je kazao kako se nada da će finansiranje gradnje autoputa biti osigurano povoljnim kreditom iz Republike Turske.

Procijenjena vrijednost radova u bosanskohercegovačkom dijelu autoputa Sarajevo – Beograd je oko 5,5 milijardi konvertibilnih maraka.

XS
SM
MD
LG