Linkovi

Ruska blokada ukrajinskih pomorskih luka diže cijene hrane u svijetu


Arhiv - Kamion istovaruje tek požnjeveno žito u selu Žovtneve, Ukrajina, 14. jula 2016.
Arhiv - Kamion istovaruje tek požnjeveno žito u selu Žovtneve, Ukrajina, 14. jula 2016.

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) saopštila je da su se globalne cijene hrane stabilizovale prošlog mjeseca na veoma visokom nivou, ali i da su bile nešto niže nego u martu, kada je zabilježen najveći skok cijena hrane ikada.

Zvaničnici FAO vide male izglede za značajno smanjenje cijena hrane sve dok traje rusko-ukrajinski rat. Obje zemlje zajedno proizvode gotovo trećinu svjetskog izvoza pšenice i ječma i do 80 odsto isporuka suncokretovog ulja.

Zamjenik direktora FAO u odjeljenju za tržišta i trgovinu, Jozef Šmiduber, rekao je da prekid u izvozu tih i drugih prehrambenih proizvoda iz Ukrajine uzima težak danak po globalnu bezbjednost hrane. On je rekao da siromašne zemlje najviše pate jer im se cijene kreira tržište.

"To je skoro groteskna situacija koju vidimo u ovom trenutku", rekao je on. "U Ukrajini postoji skoro 25 miliona tona žitarica koje bi mogle da se izvezu, ali ne mogu da napuste zemlju samo zbog nedostatka infrastrukture i blokade luka. U isto vrijeme... nema otvaranja žitnog koridora za izvoz iz Ukrajine".

Ljetnji usevi pšenice, ječma i kukuruza u Ukrajini biće požnjeveni u julu i augustu. Uprkos ratu, Šmidhuber je rekao da uslovi za žetvu nisu loši. On je rekao da bi oko 14 miliona tona žitarica trebalo da bude dostupno za izvoz.

Međutim, napominje da u Ukrajini nema dovoljno skladišnih kapaciteta. On je dodao da postoji velika neizvjesnost o tome šta će se desiti u narednih nekoliko mjeseci dok se sukob nastavlja.

"I ono što također vidimo, a to su, naravno, samo anegdotski dokazi, da žito krade Rusija i da se kamionima transportuje u Rusiju", rekao je Šmiduber. "Isto važi i za poljoprivredne alate, traktore, itd, itd. I sve to može imati uticaja na poljoprivrednu proizvodnju".

Zvaničnik FAO je rekao da situacija u Ukrajini ukazuje da trenutni problem nije u dostupnosti, već u pristupu. Rekao je da ima dovoljno žita da ono ide okolo i da se nahrani svijet. Problem je, kako je rekao, što se hrana ne pomjera na mjesta gdje je potrebna.

XS
SM
MD
LG