Linkovi

EU: Ruski zakon o stranim agentima guši neovisne medije


Prošle sedmice su sudski ovršitelji pokrenuli proces oduzimanja imovine moskovske redakcije Radija Slobodna Evropa
Prošle sedmice su sudski ovršitelji pokrenuli proces oduzimanja imovine moskovske redakcije Radija Slobodna Evropa

Evropska unija pozvala je Rusiju da ukine svoj kontroverzni zakon o "stranim agentima" koji se koristi za ciljanje sve većeg broja medija na ruskom jeziku, uključujući i Radio Slobodnu Evropu.

Poziv kojeg je 17. maja uputio glasnogovornik šefa Evropske unije za vanjske poslove Josepa Borrella, dolazi dok ruske vlasti šire svoje ciljeve devetogodišnjeg zakona, uključujući i njegovu provedbu.

Prošle sedmice su sudski ovršitelji pokrenuli proces oduzimanja imovine moskovske redakcije Radija Slobodna Evropa, tražeći popis opreme koja bi potencijalno mogla biti zaplijenjena.

Ovršitelji su također dobili sudski nalog kojim se zamrzavaju bankovni računi koje RSE/RL koristi u Moskvi.

Nekoliko dana ranije ruski regulator medija rekao je da na listu "stranih agenata" stavlja i VTimes, online medij koje su osnovali bivši radnici novina Vedomosti. Regulator je ranije dodao i Meduzu, još jedan online medij na ovu listu.

"EU je konstantno pozivao ruske vlasti da ukinu ovaj zaglušujući zakon i da poštuju svoje međunarodne obaveze u pogledu slobode udruživanja, okupljanja i izražavanja", rekao je glasnogovornik Borella Peter Stano.

Takozvani ruski zakon o "stranim agentima" usvojen je 2012. godine i izmijenjen je više puta.

Njime se traži registracija od nevladinih organizacija koje primaju pomoć iz inostranstva i za koje vlada smatra da se bave političkim aktivnosti, te da se identifikuju kao "strani agenti" i podvrgnu reviziji.

Kasnije izmjene zakona usmjerene su ka medijima koje se finansiraju iz inostranstva, uključujući i ruski servis RSE/RL, kao i šest drugih servisa na engleskom jeziku i Current Time.

Zakon, koji je dodatno proširen da uključuje i novinare pojedinačno, jedna je od nekoliko mjera koje podržava Kremlj sa ciljem ograničavanja aktivnosti koje se uplaćaju iz inostranstva.

Paralelna mjera poznata kao zakon o "nepoželjnim organizacijama" dovela je do zaustavljanja niza nevladinih organizacija civilnog društva u Rusiji, uglavnom iz Evrope i Sjedinjenih Država.

"Takve akcije imaju jasnu namjeru da ometaju rad RSE/RL u Rusiji kao dio šireg trenda gušenja nezavisnih medija i kritičkih glasova u zemlji", rekao je Stano.

Do danas je Roskomnadzor, koji se bavi regulacijom medija u Rusiji, predočio Radiju Slobodna Evropa 520 prekršaja pravila o označavanju. Očekuje se da ovi prekršaji rezultiraju, nakon što ruski sudovi presude o njima, novčanom kaznom u iznosu od 2,4 miliona dolara.

Sve žalbe na ove kazne koje je do sada uložio RSE/RL su po kratkom postupku odbijene ruskim sudovima.

Pored toga, sudovi na sjeverozapadu Rusije odbili su žalbe tri dopisnika RSE, koji su u decembru 2020. godine označeni kao pojedinačni "strani medijski agenti", čime su prisiljeni da počnu podnositi detaljne finansijske izjave vlastima i da se u svim elektronskim komunikacijama identifikuju kao "strani agenti".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG