Linkovi

Ruski sud ponovo kaznio Wikipediju zbog članka o ratu u Ukrajini


Ruski sud je u četvrtak kaznio Fondaciju Wikimedia, koja je vlasnik Wikipedije, sa dva miliona rubalja (24.510 dolara) jer nije izbrisala, kako je rekao, "zabranjeni sadržaj" koji se odnosi na rusku vojsku, prenio je Interfax.

Navodi se da je ovo sedma kazna izrečena Wikimediji u 2023. zbog neuklanjanja zabranjenih informacija. Kazne sada iznose 8,4 miliona rubalja.

Posljednja kazna bila je za neuklanjanje članka o vojnoj jedinici koji je sadržavao "povjerljive vojne podatke" o njenoj lokaciji, sastavu i opremi, uključujući informacije vezane za napredak onoga što Rusija naziva svojom specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini.

Wikimedia nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar. Ranije je rečeno da su informacije na koje su se ruske vlasti žalile dobro dobijene i u skladu sa standardima Wikipedije.

Wikipedia je jedan od rijetkih preživjelih nezavisnih izvora informacija na ruskom jeziku od kada je državni udar na online sadržaj intenziviran nakon što je Moskva prošle godine napala Ukrajinu.

"Još ne blokiramo Wikipediju, za sada nema takvih planova", rekao je prošle sedmice ministar za digitalne poslove Maksut Shadaev, a prenosi Interfax.

XS
SM
MD
LG