Linkovi

SAD kažu da je ruska grupa Wagner kupila sjevernokorejsko oružje za rat u Ukrajini


FILE - A photo published by the Security Service of Ukraine purports to show Wagner Group mercenaries at an unidentified location. (ssu.gov.ua)
FILE - A photo published by the Security Service of Ukraine purports to show Wagner Group mercenaries at an unidentified location. (ssu.gov.ua)

Wagner Group, privatna ruska vojna firma, preuzela je isporuku oružja iz Sjeverne Koreje kako bi pomogla ojačati ruske snage u Ukrajini, što je znak širenja uloge skupine u tom sukobu, priopćila je Bijela kuća u četvrtak.

Vlasnik Wagnera Jevgenij Prigožin odbacio je tu tvrdnju kao "trač i nagađanja".

John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, rekao je da Wagner širom svijeta traži dobavljače oružja za potporu svojih vojnih operacija u Ukrajini.

"Možemo potvrditi da je Sjeverna Koreja dovršila početnu isporuku oružja Wagneru, koji je platio tu opremu. Prošlog mjeseca, Sjeverna Koreja je isporučila pješačke rakete i projektile u Rusiju za Wagnerovu upotrebu", rekao je novinarima.

Wagnerova grupa osnovana je 2014. nakon što je Rusija zauzela i anektirala ukrajinski poluotok Krim i izazvala separatističku pobunu u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas.

Sjedinjene Države procjenjuju da Wagner ima 50.000 ljudi raspoređenih u Ukrajini, uključujući 10.000 izvođača i 40.000 osuđenika regrutiranih iz ruskih zatvora, rekao je Kirby.

Prigožin, blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je da je Kirby imao naviku davati izjave temeljene na nagađanjima.

"Svi znaju da Sjeverna Koreja već dugo ne isporučuje nikakvo oružje Rusiji. A takvi napori nisu čak ni učinjeni", rekao je u izjavi.

"Stoga, opskrba oružjem iz Sjeverne Koreje nije ništa drugo nego trač i nagađanje."

Američka procjena je da količina materijala koju će isporučiti Sjeverna Koreja neće promijeniti dinamiku bojišta, ali da se očekuje da će Pjongjang isporučiti više vojne opreme.

U novembru, nakon što je Bijela kuća rekla da Pjongjang tajno opskrbljuje Rusiju "značajnim" brojem topničkih granata, Sjeverna Koreja je rekla da nikada nije imala posla s Rusijom oružjem i da to ne planira učiniti.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje negiralo je medijski izvještaj da je isporučilo municiju Rusiji, nazvavši ga "neosnovanim" i osudilo Sjedinjene Države zbog isporuke smrtonosnog oružja Ukrajini, izvijestila je u petak zvanična sjevernokorejska novinska agencija KCNA, piše Reuters..

Sjedinjene Države optužile su Pjongjang i Moskvu za kršenje sankcija UN-a Sjevernoj Koreji i podijelit će svoje informacije s Odborom za sankcije Sjevernoj Koreji Vijeća sigurnosti UN-a, rekla je američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield u izjavi.

Pjongjang je izgradio balističke projektile sposobne pogoditi gotovo bilo gdje na Zemlji, kažu stručnjaci za oružje, kao i oružje kraćeg dometa.

Kirby je rekao da se Putin sve više obraća Wagnerovoj grupi za pomoć u Ukrajini, gdje su ruske snage posrnule. Evropska unija nametnula je sankcije grupi, optužujući je za tajne operacije u ime Kremlja.

Putin je rekao da skupina ne predstavlja Rusiju, ali da privatni vojni poduzetnici imaju pravo raditi bilo gdje u svijetu sve dok ne krše ruski zakon.

Sankcije Wagneru

Bidenova administracija u srijedu je predstavila nova ograničenja izvoza tehnologije Wagner grupi. U nadolazećim sedmicama slijede nove sankcije protiv kompanije i njezine grupe za podršku u zemljama diljem svijeta, rekao je Kirby.

Prigožin troši više od 100 miliona dolara mjesečno za finansiranje Wagnerovih operacija u Ukrajini, ali je naišao na probleme regrutiranja Rusa da se tamo bore, rekao je Kirby.

Wagnerova skupina, koju čine veterani ruskih oružanih snaga, borila se u Libiji, Siriji, Srednjoafričkoj Republici i Maliju, između ostalih zemalja.

Američki obavještajci pokazuju da je Wagner igrao glavnu ulogu u bici za ukrajinski grad Bakhmut i da je ondje pretrpio teške gubitke s oko 1.000 ubijenih Wagnerovih boraca posljednjih sedmica, rekao je Kirby.

Unutar Rusije, Prigožinov utjecaj se širi, a neovisnost njegove skupine o ruskom ministarstvu odbrane "samo se povećala i uzdigla tokom 10 mjeseci ovog rata", rekao je Kirby, ne pružajući dokaze.

Kirby je rekao da su u nekim slučajevima ruski vojni dužnosnici u Ukrajini bili podređeni Wagnerovim snagama.

Osim toga, Prigožin je kritizirao ruske generale i dužnosnike odbrane zbog njihovog učinka u invaziji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG