Linkovi

Pobuna Wagner grupe | Pobunjenici završili marš na Moskvu. Vraćaju se u kampove

Šef ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin u subotu predvodi naoružani konvoj na maršu od 1.200 km prema Moskvi u pokušaju da svrgne vojni vrh.

Najnovija dešavanja

15:25 24.6.2023

Reakcije zapadnih zvaničnika

Predsjednik SAD-a Joe Biden je obaviješten o situaciji u Rusiji i "konsultovaće se sa saveznicima i partnerima o ovim dešavanjima", rekao je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Adam Hodž (Adam Hodge), prenosi AFP.

Britanski premijer Riši Sunak pozvao je "sve strane da budu odgovorne i da zaštite civile".

"U kontaktu smo sa našim saveznicima kako se situacija razvija. Razgovaraću sa nekima od njih kasnije danas i najvažnije je da se sve strane ponašaju odgovorno", rekao je on za BBC.

Austrijski kancelar Karl Nehamer, koji se sastajao sa Putinom od početka rata u Ukrajini, upozorio je na nuklearne rizike zbog nestabilnosti u Rusiji.

„Operacije Ruske Federacije su uvek od najveće važnosti, jer Ruska Federacija ima veliki potencijal u biološkom, hemijskom i nuklearnom oružju“, rekao je on.

U Parizu, francuski predsjednik Emanuel Makron takođe budno prati događaje, saopšteno je.

"Ostajemo fokusirani na podršku Ukrajini", rekao je on.

U Rimu, iz kabineta italijanskog premijera Đorđa Melonija rekli su da događaji "pokazuju kako agresija na Ukrajinu izaziva nestabilnost i unutar Rusije".

Džozep Borelj, šef diplomatije EU, je saopštio da su ministri spoljnih poslova zemalja G7 24. juna održali telefonski sastanak i "razmijenili mišljenja" o situaciji.

14:47 24.6.2023

Društvene mreže: Ruska vojska pravi utvrde na južnom prilazu Moskvi

Prema nepotvrđenim izvorima sa društvenih mreža, ruska vojska utvrđuje se na južnim prilazima Moskvi. Fotografije pokazuju vojnike koji redaju vreće sa pijeskom i prave mitraljeske pozicije.

Ranije je potvrđeno da su pojačane mjere bezbjednosti u glavnom gradu Rusije te da je zdanje Kremlja zaštićeno metalnim ogradama.

Na mrežama je također objavljeno da je avion Predsjednika Rusije napustio Moskvu i odletio prema Sankt Petersburgu, ali nema potvrde da je Vladimir Putin bio u tom avionu.

Isti izvori tvrde i da je Moskvu od jutros napustio veliki broj privatnih aviona.

13:49 24.6.2023

Rusija, na putu prema Moskvi, napala Wagner helikopterima

Ruski vojni helikopteri otvorili su vatru u subotu popodne na konvoj pobunjenih plaćenika koji je prešao već više od pola puta prema Moskvi u munjevitom napredovanju nakon što su zauzeli dva grada na tom putu.

Novinar Reutersa vidio je kako vojni helikopteri otvaraju vatru na naoružanu Wagnerovu kolonu koja je napredovala pored grada Voronježa sa transporterima i najmanje jednim tenkom na kamionima s ravnim platformama. Grad je udaljen više od pola puta duž 1.100 km autoputa od Rostova do Moskve.

Wagnerova vojna kolona prolazi pored ruskog grada Voronježa
Wagnerova vojna kolona prolazi pored ruskog grada Voronježa

13:15 24.6.2023

EU o dešavanjima u Rusiji: Unutrašnja stvar te zemlje

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel napisao je da "pomno prati razvoj situacije u Rusiji", da je u kontaktu s čelnicima država članica EU i G7. "Ovo je očito unutrašnja stvar Rusije", piše Michel uz napomenu da "podrška Ukrajini ostaje nepokolebljiva".

"Ovo je unutrašnja stvar Rusije. Pratimo situaciju", poručio je Eric Mamer, portparol predsjednice Komisije Ursule von der Leyen.

Osnivač privatne plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin sa zamjenikom ministra odbrane Rusije Yunus-Bek Yevkurovom, u sjedištu Južnog vojnog okruga Oružanih snaga Rusije, u Rostovu na Donu, Rusija, 24. juna 2023.
Osnivač privatne plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin sa zamjenikom ministra odbrane Rusije Yunus-Bek Yevkurovom, u sjedištu Južnog vojnog okruga Oružanih snaga Rusije, u Rostovu na Donu, Rusija, 24. juna 2023.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG