Linkovi

Moguće da Rusija više ne financira 'Wagner', tvrdi britansko Ministarstvo odbrane


Član Wagner grupe pokazuje svoje vještine bjeloruskim vojnicima tokom obuke u blizini Tsela, Bjelorusija, 14. jula 2023.
Član Wagner grupe pokazuje svoje vještine bjeloruskim vojnicima tokom obuke u blizini Tsela, Bjelorusija, 14. jula 2023.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopćilo je u nedjelju, 13. augusta, da postoji mogućnost da Rusija više ne financira aktivnosti privatne paravojne grupe Wagner.

Ministarstvo je navelo da je ruska država djelovala protiv određenih poslovnih interesa vlasnika Wagnera Jevgenija Prigožina, nakon što je u junu pokrenuo neuspjelu pobunu protiv vrha ruske vojske.

"Ukoliko ruska država više ne plaća Wagneru, to su najvjerojatnije bjeloruske vlasti", navodi britansko Ministarstvo, ističući da bi to bilo iscrpljivanje resursa Bjelorusije.

Ministarstvo je, također, navelio da se grupa Wagner brojčano smanjuje, kako bi uštedjela na troškovima u vrijeme financijskog pritiska.

Hiljade plaćenika Wagnera stigli su u Bjelorusiju nakon kratkotrajne pobune te grupe u Rusiji, a bjelorusko Ministarstvo odbrane je 30. jula saopćilo da je Wagner počeo obuku dijelova njihove vojske.

Poljska je početkom augusta upozorila da sve veće prisustvo Wagnera u Bjelorusiji ima za cilj destabilizaciju istočnog krila NATO-a, usred rata u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG