Linkovi

Ruske vlasti pretresle stanove novinara nezavisnih medija


Ilustracija
Ilustracija

Moskovska policija izvršila je pretrage domova nekoliko istraživačkih novinara mreže The Project (Projekt) i članova njihovih porodica samo nekoliko sati nakon što je ovaj nezavisni medij objavio izvještaj u kojem se ispituje kako su ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokoltsev i njegova rodbina stekli bogatstvo.

Projekt je na svom kanalu Telegram 29. juna rekao da je policija pretražila dom glavnog urednika Romana Badanina, kao i kuću njegove kolege Marije Zholobove.

Na web stranici se takođe navodi da je policija privela Badaninovog zamjenika Mihaila Rubina u blizini Zholobove kuće i odvela ga u stan njegovih roditelja, koji je takođe pretražen.

Nisu navedeni razlozi pretraga.

Prema web stranici, pretrage su provedene nakon što je Projekt izradio istraživački izvještaj o Kolokoltsevu, njegovom sinu i drugoj rodbini koji navodi da je porodica koristila veze s ruskim zvaničnicima, poslovnim ljudima i kriminalnim kraljevima kako bi se obogatila.

Kolokoltsev nije komentirao izvještaj.

Web stranica objavila je svoj istraživački izvještaj 29. juna, ali veliki broj posjeta web lokaciji otežao joj je pristup. Izvještaj je dostupan i na YouTube kanalu Projekt-a.

Projekt je ranije rekao da je njegova web stranica pretrpjela masovni cyber napad, nakon što je objavljen istražni izvještaj o bogatstvu autoritarnog vladara ruskog regiona Sjeverni Kavkaz Čečenije Ramzana Kadirova i njegovih supruga.

Ruske vlasti pojačale su pritisak na nezavisne medije posljednjih meseci. Dva popularna medija Meduzai VTimes označena su kao "strani agenti".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG