Linkovi

Ruski "vjenčani poklon" od 380 miliona dolara


FILE - Kirill Shamalov, Sibur stockholder and then husband of President Vladimir Putin's daughter, Yekaterina Tikhonova, attends a session of the National Oil and Gas Forum in Moscow, Russia, April 20, 2016.
FILE - Kirill Shamalov, Sibur stockholder and then husband of President Vladimir Putin's daughter, Yekaterina Tikhonova, attends a session of the National Oil and Gas Forum in Moscow, Russia, April 20, 2016.

Ceremonija vjenčanja i prijem u februaru 2013. godine bili su razmetljiva trodnevna afera na skijalištu u blizini Sankt Petersburga u Rusiji.


Sretni mladenci bili su Jekaterina Tikhonova, najmlađa kćerka ruskog predsjednika Vladimira Putina, i Kirill Shamalov, sin jednog od najstarijih prijatelja ruskog lidera. Među vjenčanim poklonima dobijenim nedugo nakon svadbe bio je i znatan udio u petrohemijskom gigantu Siburu.

Prema e-porukama koje su "procurile", a koje je otkrila ruska istraživačka agencija iStories, partner međunarodnog istraživačkog konzorcija Projekt izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP), Putinov novi zet uspio je kupiti petrohemijske dionice vrijedne gotovo 400 miliona dolara za samo 100 dolara.

Otkrivanje je podstaklo niz kritika antikorupcijskih kampanja, koje kažu da je voljeni sporazum još jedan primjer nepotizma u Kremlju i kako su se Putinova porodica i njihovi saradnici i prijatelji obogatili tokom dugog boravka ruskog lidera na položaju od dvije decenije.

"Jednostavno je", tvitnuo je Aleksej Navalni, opozicioni političar i antikorupcijski aktivista. "Putinova kćerka se udaje, a mladenci dobijaju poklon od 380 miliona dolara."

Nakon što se oženio Tikhonovom, Shamalov je kupio 3,8% udjela u Siburu putem mreže off-shore kompanija, prema istrazi. Tokom 2008. godine Shamalov je postao jedan od Siburovih potpredsjednika.

U izjavi za novinare, Dmitrij Konov, šef upravnog odbora Sibura, rekao je: "Uslovi za prodaju udjela u poslovanju se nisu razlikovali od onih za brojne druge menadžere. Nisu postojali ekskluzivni uslovi za KN Shamalova." (KN su prva slova Shamalovog imena i prezimena)

U komentaru za web stranicu RBC News u utorak, Konov je rekao da su stvarni troškovi udjela bili daleko veći, uključujući platu oduzetu kao dio dogovora o sticanju udjela i druge neodređene uslove.

Privatne e-poruke koje su "procurile" takođe sugerišu da su mladenci trošili bez ograničenja - kupujući luksuznu vilu u blizini Putinove ladanjske rezidencije na periferiji Moskve i vilu u francuskom odmaralištu Biarritz. Namještaj je bio skup - jedan tepih koštao je 65.000 dolara; neke japanske knjige koštale su 7000 dolara, a spa oko 350.000 dolara , navodi se u e-porukama.

Kirill je sin Nikolaja Shamalova, milionera preduzetnika, koji je devedesetih zajedno s Putinom osnovao zajednicu Ozero, seosku zadrugu kraj jezera u blizini Sankt Petersburga. Mnogi članovi zadruge Ozero zauzeli su vodeće položaje u ruskoj vladi i preduzećima nakon što je Putin postao ruski predsjednik.

Godinu dana nakon vjenčanja s Tikhonovom, mlađi Shamalov osigurao je veliki zajam od Gazprombanke povezane s Kremljom kako bi kupio još veći udio od 17% u Siburu, čime je postao najmlađi ruski milijarder sa 32 godine. Njegov brat bio je zamjenik predsjednika u Gazprombanci u vrijeme odobrenja zajma. On i Tikhonova razveli su se 2018. godine.

Shamalov je bio među zvaničnicima i bliskim saradnicima porodice Putin koje je Washington sankcionisao zbog navodnih "zloćudnih" aktivnosti Rusije, uključujući miješanje u američke izbore.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov odbacio je u utorak izvještaje o "vjenčanom poklonu".

"I dalje se suzdržavamo od komentarisanja takvih objava", rekao je novinarima. "Te glasine često nemaju nikakve veze sa stvarnošću."

Peskov je izvještaje nazvao kampanjom blaćenja i rekao da su medijske istrage Putinove porodice "laži koje nisu u stanju postići svoj cilj".

Izvještaji o navodnom finansijskom bogaćenju porodice Putin i njihovih saradnika eskalirali su u posljednjih nekoliko mjeseci. U jednoj nedavnoj priči se navodi da je bivša olimpijska gimnastičarka Alina Kabaeva, koja je navodno Putinova djevojka, primila godišnju platu u iznosu od 10 miliona dolara nakon imenovanja na čelo prokremljske medijske kuće. Nije imala prethodno iskustvo s medijima ili upravljanjem.

OCCRP je rekao da je odluka o objavljivanju e-pošte bila teška odluka.

"Prvo, autentičnost dokumenata zaprimljenih od nepoznate strane može biti upitna. Da bi provjerili Shamalovu arhivu, e-poštu su prvo strukturirali i indeksirali analitičari podataka OCCRP-a. Reporteri iz IStories-a proveli su tada gotovo godinu dana verifikujući ih", objavila je agencija.

Cash adresa e-pošte obuhvatala je više od 10.000 poruka napisanih i razmijenjenih od 2003. do 2020. godine. E-poruke rasvjetljavaju, kažu reporteri OCCRP-a, kako djeca i unuci Putinovih saradnika i prijatelja iz Sankt Petersburga nakupljaju svoje bogatstvo i moć.

Nakon braka s Putinovom kćerkom, e-poruke sugerišu da su se Shamalovu dodvoravali ruski poslovni ljudi, koji su se redali s primamljivim ponudama i zahtjevima za pomoć. Neki su mu čak nudili besplatne dionice u svojim kompanijama, nadajući se da će očito profitirati od saradnje. Takođe je primio apele od biznismena u kojima su tražili da njegov tast Putin, interveniše u trgovačkim sporovima.

Ali ono što je nagomilano je takođe izgubljeno. Nakon razvoda od Tikhonove, Shamalov se navodno odrekao većine svojih dionica Sibura.

XS
SM
MD
LG