Linkovi

Rusija uzvratno protjerala crnogorskog diplomatu


Kremlj (Foto: AFP/Dimitar DILKOFF)
Kremlj (Foto: AFP/Dimitar DILKOFF)

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je pozvalo ambasadora Crne Gore u Moskvi Milorada Šćepanovića i uručilo mu notu o proglašenju saradnika Ambasade Crne Gore u Moskvi nepoželjnom osobom.

U saopštenju ruskog ministarstva navodi se da je ova mjera recipročni odgovor na nedavno protjerivanje ruskog diplomate iz Crne Gore.

Crna Gora je početkom marta proglasila ruskog diplomatu u Podgorici personom non grata, pozivajući se na procjene crnogorskih bezbjednosnih organa o njegovim aktivnostima.

Na osnovu tih procjena, aktivnosti protjeranog ruskog diplomate, bile su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

MVP: Odluka Rusije o protjerivanju crnogorskog diplomate očekivana, ali neopravdana

Odluka Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Rusije da proglasi crnogorskog diplomatu u Ambasadi Crne Gore u Moskvi za personu non grata je očekivana u kontekstu recipročnih mjera, ali istovremeno i neopravdana, posebno imajući u vidu činjenicu da se protjerani ruski diplomata bavio u Crnoj Gori aktivnostima koje su u suprotnosti sa odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, saopšteno je danas iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Crne Gore.

"Podsjećamo da je crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova pomenutu odluku o njegovom protjerivanju donijelo na osnovu procjene relevantnih bezbjednosnih organa. S druge strane, diplomata Crne Gore u Ruskoj Federaciji, u zvanju savjetnika, u potpunosti se ponašao profesionalno, u skladu sa diplomatskim pravilima i načelima službe, poštujući zemlju prijema i ne zloupotrebljavajući njeno gostoprimstvo", ističe se u saopštenju MVP Crne Gore.

Iz MVP navode da “uzimajući u obzir sve pomenute okolnosti, smatraju da je odgovor ruske strane neutemeljen i nesrazmjeran, posebno sa aspekta brojnosti diplomatskog osoblja ruske Ambasade u Podgorici, koje je neuporedivo veće u odnosu na crnogorsko u Moskvi”.

XS
SM
MD
LG