Linkovi

Rusija uvela sankcije britanskim novinarima i vojnim licima


Među novinarima kojima je zabranjen ulazak u Rusiju su i novinari BBC-a.
Među novinarima kojima je zabranjen ulazak u Rusiju su i novinari BBC-a.

Rusija je zabranila ulazak u Rusiju 49 britanskih novinara i predstavnika odbrane, navodeći da su distribuirali lažne informacije o ratu u Ukrajini ili da su odgovorni za isporuke oružja toj zemlji.

29 novinara sa crne liste "umješani su u namjerno širenje lažnih i jednostranih informacija" o Rusiji i događajima u Ukrajini i Donbasu, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova od 14. juna.

"Svojim pristrasnim procjenama doprinose i raspirivanju rusofobije u britanskom društvu", navodi se u saopštenju.

Novinari predstavljaju velike medijske kuće, uključujući BBC, Sky News, Financial Times, Daily Telegraph, Independent i Guardian. Lista uključuje voditelje vijesti, urednike i više menadžere.

Još 20 britanskih vojnih zvaničnika i ličnosti za koje je Moskva rekla da su povezani s odbrambenom industrijom također je zabranjen ulazak u Rusiju. U njemu se navodi da su "uključeni u donošenje odluka o isporuci oružja Ukrajini".

Na listi ljudi povezanih s odbranom nalaze se zamjenik britanskog sekretara odbrane, komandant Kraljevske mornarice, tri člana parlamenta i najviši rukovodioci odbrambenih kompanija BAE Systems i Thales.

Britanska vlada je do sada ponudila više od 750 miliona funti (937 miliona dolara) vojne podrške Ukrajini, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane, hiljade protivtenkovskih projektila, razne vrste municije, stotine oklopnih vozila i drugu opremu.

U izvještaju su korištene informacije Reutersa i AFP-a.
XS
SM
MD
LG