Linkovi

Troje mrtvih u eksploziji koja je zatvorila dio izvoznog plinovoda Rusija-Ukrajina


ilustracija
ilustracija

Eksplozija je odjeknula u plinovodu u središnjoj Rusiji, usmrtivši tri osobe i prekinuvši dio ograničene količine ruskog plina koji još uvijek stiže u Europu, rekli su lokalni dužnosnici u utorak.

Protok plina kroz dionicu plinovoda Urengoi-Pomary-Uzhhorod kojim se plin s ruskog Arktika dovodi u Evropu preko Ukrajine je zaustavljen od 13.50 sati. (10:50 GMT), rekli su lokalni dužnosnici u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Oleg Nikolajev, guverner Republike Čuvašije, rekao je državnoj TV da su tri osobe, koje su obavljale servisne radove, poginule u nesreći, dok je još jedna, vozač, "u stanju šoka".

Rekao je da nije jasno kada bi se opskrba plinom putem plinovoda mogla nastaviti, a vlasti to pokušavaju riješiti.

Čuvaško regionalno ministarstvo za hitne slučajeve priopćilo je da je eksplozija poderala cjevovod tokom planiranih radova na održavanju u blizini sela Kalinino, oko 150 km zapadno od grada Kazana na Volgi. Rečeno je da je nastala plinska baklja ugašena.

Plinovod, izgrađen 1980-ih, ulazi u Ukrajinu preko mjerne točke Sudzha, trenutno glavne rute kojom ruski plin stiže u Europu.

Cijene plina u Europi porasle su ove godine nakon što je Rusija prekinula izvoz kroz svoj glavni plinovod u Njemačku, ostavljajući samo plinovode preko Ukrajine za isporuku ruskog plina evropskim potrošačima.

Glavni ured državnog proizvođača plina Gazprom i njegova lokalna podružnica nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG