Linkovi

Rusija predložila Ukrajini ujedinjenje energetskog sektora


Ivan Poltavets: U slučaju rasta ukrajinskog uvoza plina iz Rusije, ukrajinska proizvodnja prirodnog plina ili će opasti ili će se taj plin morati izvoziti. No, ako se izvozi, onda će on biti konkurent ruskom Gazpromu, što će za nas isto biti teško.

Rusija je nedavno predložila Ukrajini da ujedine eksploataciju prirodnog plina. Ukrajinski je premijer na ovaj prilično neočekivani prijedlog odgovorio potvrdno – pod uvjetom da je svaka od strana jednaka. Dopisnik Glasa Amerike iz Moskve, Peter Fedynsky, analizira najavljeno udruživanje državnih energetskih korporacija dvije zemlje, ruskog Gazproma i ukrajinskog Naftogasa.

Prijedlog je nedavno iznio ruski premijer Vladimir Putin. On je rekao da je sa svojim ukrajinskim kolegom razgovarao o integraciji nuklearnih sektora dvije države, te je dodao da je Moskva spremna na takav korak i kada je riječ o iskorištavanju i izvozu prirodnog plina. Ukrajinski premijer Mykola Azarov rekao je da svaka strana u takvom jednom poslu – ako do njega dođe – treba biti ravnopravna. Azarov je također naveo da mu je Putin rekao da bi Ukrajina na taj način dobila pristup ruskim energetskim izvorima i postrojenjima.

Ukrajinski analitičar energetskog tržišta Ivan Poltavets upozorava da bi jedan takav sporazum mogao dovesti do ruskog monopola na području energetike, koji bi bio porazan za razmjerno slab ukrajinski energetski sektor: "U slučaju rasta ukrajinskog uvoza plina iz Rusije, ukrajinska proizvodnja prirodnog plina ili opasti ili će se taj plin morati izvoziti. No, ako se izvozi, onda će on biti konkurent ruskom Gazpromu, što će za nas isto biti teško“.

Rusija svoj prirodni plin namjerava izvoziti u Europu takozvanim južnim i sjevernim plinovodnim tokovima, koji su izgrađeni kako bi zaobišli ukrajinski teritorij. Konstantin Simonov, direktor ruske nacionalne Agencije za energetsku sigurnost, kaže da ova ruska odluka predstavljala pritisak na Ukrajinu: "Zbog toga nitko nije spreman investirati u ukrajinski plinovod, a Europska unija se distancirala od Ukrajine. Europu samo zanima da joj se isporuči plin, a svejedno joj je dolazili plin preko Ukrajine ili ne“.

Prethodna ukrajinska vlada, koja je bila manje prijateljski nastrojena prema Moskvi od sadašnje, opirala se ruskim pokušajima da ostvari nadzor nad njezinim energetskim sektorom. Kada bi energetski sektori bili ujedinjeni, Rusija ne bi trebala ući u skupu gradnju južnog toka ispod Crnog mora – kaže Konstantin Simonov. Oko petine ruskog prirodnog plina, koji se isporuči Europi, sada prelazi preko ukrajinskog teritorija. Prošlih je godina u nekoliko navrata dolazilo do rusko-ukrajinskih prijepora o cijeni tog tranzita, nakon čega je u Europi dolazilo do nestašica plina, odnosno prekida grijanja. Bivši ukrajinski predsjednik i donedavna premijerka, Viktor Juščenko i Julija Timošenko, osudili su najnoviji dogovor o mogućem objedinjavanju dvaju nacionalnih energetskih sektora. Juščenko je rekao da on predstavlja prijetnju nezavisnosti Ukrajine.

Međutim Ivan Potavets, neovisni analitičar ukrajinskog energetskog sektora, kaže da su za lošu situaciju odgovorni upravo Juščenko i Timošenko: "Njih dvoje, dok su bili na vlasti, nisu radili na tome da energetski sektor postane efikasniji, da ne bude toliko rasipanja. Jedino ih je zanimalo kako da sve postane veće, a plin jeftiniji, što je bila pogrešna strategija“.

Daljnji razgovori o konsolidaciji energetskih sektora Ukrajine i Rusije održat će se za nekoliko dana u Moskvi.

XS
SM
MD
LG