Linkovi

RSE: Širom Rusije kancelarije za regrutaciju šalju nove pozive, kažu nije mobilizacija


Kremlj, Moskva
Kremlj, Moskva

U Voronježu, južno od Moskve, vojne kancelarije za regrutaciju šalju pozive muškarcima starosne dobi za vojsku, navodeći da treba da ažuriraju svoje kontakt informacije, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

To se desilo i u Penzenskoj oblasti, nešto istočnije, gdje se "radi na razjašnjavanju ličnih podataka", rekao je neimenovani vojni zvaničnik ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti.

Isto i u Udmurtiji, regionu na rijeci Volgi, što je navelo regionalnog guvernera da se pojavi na državnoj televiziji kako bi pokušao da uvjeri ljude da nije u toku obavezna mobilizacija, već samo poziv dobrovoljcima koji su spremni da "brane otadžbinu, njene interese".

Za 13 mjeseci otkako je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo najveći kopneni rat u Evropi od Drugog svetskog rata, ruske snage su pretrpjele velike – neki zapadni zvaničnici kažu "katastrofalne" – gubitke. Procjene koje je nedavno objavio američki State Department govore o preko 200.000 mrtvih i ranjenih Rusa.

S druge strane, Ukrajina, koja strogo čuva podatke o svojim gubicima, imala je najmanje 120.000 žrtava, naveo je The Washington Post.

Rusija, suočena s višestrukim neuspjesima na bojnom polju, dva puta je pribjegla kampanjama regrutovanja kako bi popunila redove za borbu.

Putin je u septembru šokirao mnoge Ruse najavom mobilizacije rezervista i drugih vojno sposobnih ljudi, kako bi snagama dodao 300.000 novih ljudi.

Sada, dok je žestoka ruska zimska ofanziva u istočnom Donbasu u drugom mjesecu, a Ukrajina najavljuje svoju proljetnu ofanzivu, ruski zvaničnici ponovo pokušavaju da povećaju brojnost snaga.

U najmanje 42 regiona širom Rusije šalju se pozivi vojno sposobnim muškarcima, rekao je advokat za ljudska prava Pavel Čikov. Jedan informativni sajt poznat po podršci politici Vlade naveo je da je zvanični cilj da se angažuje do 400.000 muškaraca.

Šta god da je, to nije mobilizacija, insistira Kremlj.

"Nema takvih razgovora", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov 15. marta, prema navodima državne novinske agencije Tass, u odgovoru na pitanje: "Da li se u Kremlj razgovara o drugom talasu mobilizacije?"

Ali, ako to još nije masivna kampanja obavezne regrutacije, mogla bi da postane.

"Smatram da će prije ili kasnije morati da sprovedu još jednu mobilizaciju", rekla je Dara Masikot (Massicot), istraživačica po pitanju odbrane u američkom tink-tenku RAND korporacija (RAND Corporation). "Pitanje je kako to rade. Opcija A je kontinuirani niz manjih pozivanja. Opcija B je ogromna, masivna mobilizacija."

"Malo, stalno dopunjavanje: to je ono što sistem može da podrži. To je ono što bi Kremlj želio radi unutrašnje stabilnosti", rekla je ona. "To su ad hoc metode da se poveća brojnost, a kada ne dobiju tu brojnost, moraće da pojačaju".

'Drugi talas mobilizacije je počeo'

Rusija je godinama pokušavala da modernizuje i unaprijedi prakse i strukturu snaga iz sovjetskog doba, kako bi njene oružane snage bile okretnije i profesionalnije. Ipak, ruski komandanti su se opirali ukidanju obaveznog vojnog roka i svi muškarci između 18 i 27 godina imaju obavezu da služe jednu godinu u vojsci.

Prema zakonu, tim vojnicima je zabranjeno da služe van granica Rusije ili u zonama borbenih dejstava, mada je na početku invazije možda došlo do pogrešnog slanja malog broja regruta u Ukrajinu.

U potonjim mjesecima, kako se invazija na Ukrajinu pretvarala u rat iscrpljivanja, ruski vojni zvaničnici su naznačili da će nove trupe vjerovatno biti potrebne za ratne napore.

Prošlog ljeta Ministarstvo odbrane je pokrenulo kampanju za prijavljivanje dobrovoljaca, nazvanih "kontraktniki". Tu inicijativu su pratile izraženije aktivnosti ozloglašene privatne plaćeničke kompanije Wagner grupe, koje su uključivali regrutovanje zatvorenika za borbu u zamjenu za pomilovanje.

Kremlj je takođe promijenio starosnu granicu za ljude koji se javljaju kao dobrovoljci.

U decembru je ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da će Rusija povećati ukupnu veličinu svojih oružanih snaga na 1,5 miliona, mada je naveo da je to u velikoj mjeri zbog širenja NATO-a, posebno zbog predstojećeg ulaska Finske u Alijansu.

Putinov nalog za mobilizaciju u septembru bio je najdramatičniji potez.

Ipak, to se brzo pretvorilo u haos, uz brojne javne pritužbe pripadnika novoformiranih jedinica i njihovih rođaka na kvalitet naoružanja i opreme koju su dobili, na obuku koju su prošli ili na komandante koji nadgledaju raspoređivanje.

Prema informativnom portalu Ura.ru, novu kampanju regrutovanja nadgleda Dmitrij Medvedev, bivši predsjednik koji se sada ističe po ratobornim komentarima i ima funkciju potpredsjednika Putinovog Savjeta za bezbjednost.

Taj sajt je izvijestio da je cilj da se prikupi 400.000 novih vojnika širom Rusije. Takođe je naveo da su zvaničnici izdali kvote za regrutaciju regionalnim vojnim vlastima: na primjer, po 10.000 ljudi za Sverdlovsku i Čeljabinsku oblast, a 9.000 za Permsku oblast.

U Voronježu, regionalna vlada je 14. marta objavila da se pozivi šalju neodređenom broju muškaraca.

"Posebno naglašavamo da je jedina svrha ovih događaja isključivo da se ažuriraju podaci o vojnoj registraciji u voronješkim vojnim registrima", navele su vlasti u poruci na mreži Telegram. "Ovo je običan rutinski rad kancelarije za vojnu registraciju i regrutovanje koji se stalno obavlja: razjašnjavanje podataka o vojnoj evidenciji".

Masikot je rekla da nije sigurna da li postojeće slanje poziva predstavlja formalno regrutovanje ili samo kancelarije za regrutaciju pokušavaju da pripreme baze podataka i druge sisteme za početak nove mobilizacije.

U svakom slučaju, ona je izrazila sumnju da će zvaničnici moći da ispune zadate ciljeve regrutovanja.

"Mnogo toga je prosto fantazija: mislim, ko će se javiti u rusku vojsku osim ako ne mora", rekla je ona. "Da, materijalne koristi će motivisati neke. Ali ipak…"

Ruski sociolog Nikolaj Mitrohin s Univerziteta u Bremenu u Nemačkoj, izbrojao je da 31 region već šalje papire i dokumente za registraciju.

"Drugi talas mobilizacije je počeo u Rusiji", naveo je on u postu na Telegramu. "Zasad, očigledno, testiraju da li je spreman elektronski sistem".

"Još nije jasno ko će biti pozvan. Ili svi oni koji ispunjavaju uslove ili samo oni koji potpišu ugovor", naveo je on.

Mitrohin je takođe spekulisao da zvaničnici na nekim mjestima neće moći da ispune kvote i da će tada biti primorani da koriste prinudne mjere kako bi natjerali muškarce da se prijave.

U regionu Čita na jugu Sibira, mediji su citirali regrutera Jurija Šuvalova koji je rekao da se takođe organizuje obuka za rezerviste.

Dotle, redovno regrutovanje vojnih obveznika – odvojeno od dodatne mobilizacije – trebalo bi da počne 1. aprila. Ruski zvaničnici su rekli da se nadaju da će za proljetnu klasu regrutovati između 170.000 i 200.000 ljudi.

Nezavisni informativni portal Vjerstka citirao je neimenovane zvaničnike u Voronježu i neimenovanom sibirskom regionu koji su rekli da će se kampanja mobilizacije u ovom trenutku fokusirati na dobrovoljce; niko neće biti nasilno regrutovan i poslat u Ukrajinu.

"Možete da odbijete ponudu da idete na front", rekao je zvaničnik za taj sajt.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG