Linkovi

Rusija vraća nekoliko ukrajinske djece porodicama uz posredovanje Katara


Ukrainska djeca drže transparente tokom protesta ispred ambasade Rusije u Bukureštu, Rumunija, 14. oktobra 2023.
Ukrainska djeca drže transparente tokom protesta ispred ambasade Rusije u Bukureštu, Rumunija, 14. oktobra 2023.

Katar je u ponedjeljak najavio ponovno spajanje grupe ukrajinske djece sa njihovim porodicama, što je početak povratka kući za neku od hiljada djece za koju Ukrajina tvrdi da ih je Rusija nasilno odvela nakon što je pokrenula invaziju u februaru 2022.

Repatrijacije se događaju nakon višemjesečnih pregovora uz posredovanje Katara.

Zvaničnici upoznati sa ovim pitanjem rekli su da će četvero djece, uzrasta od 2 do 17 godina, ponovo biti sa svojim porodicama u okviru aranžmana koji bi mogao da dovede do većeg broja repatrijacija.

"Ministarstvo spoljnih poslova Države Katar omogućilo je ugošćavanje djece i njihovih porodica u Ambasadi Katara u Moskvi tokom operacije i ispratilo ih do odredišta, osiguravajući njihovu bezbjednost, udobnost i dobrobit", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Katara.

Međunarodni krivični sud izdao je u martu nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, navodeći da je on "odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije" djece iz Ukrajine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG