Linkovi

Rusija uhapsila još tri osumnjičena člana hakerske grupe REvil


Arhiva, ilustracija - Ruska policija na terenu
Arhiva, ilustracija - Ruska policija na terenu

Moskovski sud je u subotu odredio pritvor za još trojicu osumnjičenih članova kriminalne grupe REvil za ransomware napade zbog ilegalne trgovine novcem, dan nakon što je Rusija tvrdila da je rasformirala grupu na zahtjev Sjedinjenih Država.

Sud je identifikovao trojicu muškaraca kao Mihaila Golovačuka, Ruslana Hansvjarova i Dmitrija Korotajeva.

U rijetkoj evidentnoj demonstraciji američko-ruske saradnje u vrijeme visokih tenzija između oko Ukrajine, ruske vlasti su ove nedjelje pritvorile i optužile članove grupe REVil.

U policijskoj i operaciji ruske domaće obavještajne službe FSB pretreseno je 25 adresa i privedeno 14 ljudi, saopštio je u petak FSB, navodeći imovinu koju je zaplijenila, uključujući 600.000 dolara kompjuterske opreme i 20 luksuznih automobila.

Sjedinjene Države su pozdravile hapšenja.

Sjedinjene Države su u novembru saopštile da nude nagradu od do 10 miliona dolara za informacije koje bi dovele do identifikacije ili lokacije bilo koga ko ima ključnu poziciju u grupi REvil.

Izvor upoznat sa slučajem rekao je Interfaksu da članovi grupe sa ruskim državljanstvom neće biti predati Sjedinjenim Državama.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG