Linkovi

Rusija: U Marijupolju se predalo 959 ukrajinskih vojnika


Pripadnici ukrajinskih snaga koji su se predali nakon više nedjelja istrajavanja u željezari Azovstal, snimljeni dok sjede u autobusu koji ih odvozi na teritoriju koju drže proruski militanti, u Mariupolju, Ukrajina, 17, maja 2022.
Pripadnici ukrajinskih snaga koji su se predali nakon više nedjelja istrajavanja u željezari Azovstal, snimljeni dok sjede u autobusu koji ih odvozi na teritoriju koju drže proruski militanti, u Mariupolju, Ukrajina, 17, maja 2022.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u srijedu da se 959 ukrajinskih vojnika predalo ove nedjelje u posljednjem uporištu u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju.

Portparol Ministarstva rekao je novinarima da taj broj uključuje 694 koji su se predali u protekla 24 sata.

Ukrajinski zvaničnici nisu potvrdili te brojke. Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Ana Malar rekla je u ponedjeljak da je više od 260 boraca napustilo ruševine čeličane Azovstal i predalo se ruskim snagama, u skladu sa brojevima koje je dala Rusija.

Rusija je operaciju nazvala masovnom predajom. Ukrajinci su, nasuprot tome, rekli da je njihov garnizon završio svoju misiju.

"Cilj je bio da im naši momci, koji herojski brane grad i sputavaju neprijatelja direktno u Mariupolju, ne dozvole da prođu kroz Mariupolj", rekao je gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko ukrajinskoj službi Glasa Amerike. "Odnosno, spasili su naciju, dozvolili su Oružanim snagama Ukrajine da se pripreme i drugim gradovima da budu spremniji za ovaj strašni rat koji se već vodio u Ukrajini".

Nije jasno šta će biti sa ukrajinskim borcima. Ruski zvaničnik doveo je u sumnju punu razmjenu zatvorenika.

Zauzimanje Mariupolja, grada u kom je prije rata živjelo 430.000 stanovnika, na sjevernoj obali Azovskog mora, bio bi najveći uspjeh Moskve u njenoj skoro tromjesečnoj ofanzivi na Ukrajinu.

Ali, Rusija se bori da zauzme više teritorije u istočnoj Ukrajini, a nije uspjela ni da sruši vladu predsjednika Vladimira Zelenskog niti zauzme glavni grad Kijev.

Pod stalnim ruskim granatiranjem, za koje Ukrajina procjenjuje da je ubilo 20.000 civila u Mariupolju, veći dio grada je pretvoren u ruševine. Ono što je od njega ostalo nalazi se između kopna pod ruskom kontrolom i poluostrva Krim, koje je Rusija takođe oduzela Ukrajini 2014.

Sekretar za štampu Pentagona John Kirby rekao je novinarima u utorak da je "teško znati" šta znači završetak borbenih operacija u Mariupolju.

"Dugo smo pričali o značaju Mariupolja kao glavne ekonomske luke na Azovskom moru i takođe geografski relevantne za borbe na istoku", rekao je Kirbi.

On je dodao da Rusija ima jasnu namjeru "da opkoli i okupira Donbas i istočni dio zemlje", ali da "u tome nisu uspjeli".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG