Linkovi

Rusija usporila brzinu Twittera, prijeti totalnom zabranom


Twitter logo

Rusija je saopštila da je usporila brzinu funkcionisanja društvene mreže Twitter zbog navodnog odbijanja te kompanije da ukloni određene sadržaje. Moskva prijeti i totalnom zabranom aplikacije ako ne postupi po traženim zahtijevima.

Moskva optužuje Twitter da nije uklonio snimke za koje Kremlj tvrdi da pokazuju nelegano regrutovanje djece da učestvuju na protestima protiv vlasti. Twitter nije odgovorio na upit za komentar.

Rusija ne kontroliše internet koliko susjedna Kina, ali sa porastom unutrašnjih tenzija zbog protesta protiv hapšenja opozicionara Alekseja Navalnog, nagoviještava oštriju kontrolu.

Državna kompanija za telekomunikacije Roskomnadzor saopštila je da na Twitteru ima više od tri hiljade objava sa nelegalnim sadržajem i da Twitter godinama ignoriše zahtjeve da ih ukloni.

Roskomnadzor nije pominjao sadržaje u vezi sa protestima opozicije, ali je saopštio da na Twitteru ima sadržaja sa dječjom pornografijom, zloupotrebom droga i pozivima maloljetnicima da počine samoubistvo.

"Usporavanje rada aplikacije biće 100 odsto na mobilnim telefonima i 50 odsto na drugi uređajima. Ako Twitter nastavi da ignoriše poštovanje zakona, primjenjivaćemo mjere dok ga ne blokiramo", saopštio je Roskomnadzor.

Kremlj je saopštio da nema želju da blokira platforme, ali da se od njih zahtijeva da poštuju zakon.

Gornji dom ruskog parlamenta je u decembru podržao mjeru kojom se izriču visoke kazne onim platformama koje ne uklone "zabranjeni sadržaj", ili u slučaju da "diskriminišu ruske medije".

XS
SM
MD
LG