Linkovi

Rusija tvrdi da je Ukrajina napala Krim desetinama dronova


Arhiv - Ruski vojni helikopter leti iznad Krimskog mosta
Arhiv - Ruski vojni helikopter leti iznad Krimskog mosta

Rusija je u petak saopštila da je Ukrajina ispalila projektil prema Moskvi i napala Krim sa 42 bespilotne letjelice, što bi bio jedan od najvećih koordinisanih vazdušnih napada Kijeva do sada na teritoriju koju kontroliše Rusija.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je raketa S-200 oborena iznad Kaluške oblasti, koja se graniči sa moskovskom regijom. Nije bilo žrtava.

Ukrajina nije komentarisala ove navode i skoro nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije ili na teritoriju pod kontrolom Moskve u Ukrajini.

Rusko Ministarstvo odbrane je također saopštilo da je sa 42 drona napadnut Krim, koji je Moskva anektirala 2014. Rusija tvrdi da su svi dronovi oboreni ili su se srušili iznad Krima.

Trenutno nema izvještaja o žrtvama ili šteti u napadima za koje je Rusija okrivila Ukrajinu.

Napadi su posljednji u nizu sličnih incidenata otkako su dva drona uništena iznad Kremlja početkom maja.

Ukrajina je rekla da uništavanje ruske vojne infrastrukture pomaže kontraofanzivi koju je Kijev započeo u junu. Predsjednik Volodimir Zelenski je na međunarodnoj konferenciji ove nedjelje rekao da će Kijev „deokupirati” Krim.

Ukrajinska vojna obavještajna služba saopštila je da je pomogla mornarici u „specijalnoj operaciji” u kojoj su iskrcale jedinice na zapadnom dijelu Krima, imale vatreni obračun sa ruskim snagama i podigle ukrajinsku zastavu.

Ova akcija, koju Rusija nije potvrdila, poklopila se sa Danom nezavisnosti Ukrajine i djeluje da joj je cilj bio da pokaže da su ukrajinske snage u stanju da izvode kopnene operacije na Krimu, i da poluostrvo ostaje ranjivo, prenosi Reuters.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG