Linkovi

Rusija: Statistika pokazala duplo veću smrtnost od COVID-19 od zvaničnih brojeva


Law enforcement officers wearing face masks walk across Red Square amid the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Moscow, Russia October 25, 2021. REUTERS/Shamil Zhumatov
Law enforcement officers wearing face masks walk across Red Square amid the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Moscow, Russia October 25, 2021. REUTERS/Shamil Zhumatov

Najmanje 44.265 ljudi umrlo je u Rusiji od COVID-19 i povezanih uzroka u septembru, objavila je državna agencija za statistiku Rosstat.

Brojka objavljena 29. oktobra donosi oko 462.000 smrtnih slučajeva u Rusiji od početka pandemije, što je najveći broj u Evropi.

Ukupni broj smrtnih slučajeva od COVID-19 koji je prijavio Rosstat upoređuje se s 236.220 koje je objavila ruska radna grupa za korona virus ranije tokom dana. Prema podacima radne grupe, Rusija je u septembruzabilježila 24.031 smrtni slučaj.

Kritičari optužuju ruske vlasti da umanjuju broj umrlih u pandemiji.

Nepodudarnost se može objasniti brojkama radne grupe uzimajući u obzir smrtne slučajeve kod kojih je virus utvrđen kao primarni uzrok smrti nakon pregleda ljekara.

Rosstat objavljuje brojke pod širom definicijom za smrtne slučajeve povezane s virusom.

Kako bi tačnije izmjerili učinak pandemije, neki epidemiolozi tvrde da se izračuna višak smrtnosti.

Reuters je izračunao da je broj prekomjernih smrtnih slučajeva u Rusiji između aprila 2020. i septembra 2021. bio veći od 632.000 u poređenju s prosječnom stopom smrtnosti u razdoblju 2015-2019., što signalizira da je pandemija možda imala mnogo veći negativni učinak.

Dok su Rosstatove brojke u septembru niže od vrhunca od 51.044 smrtnih slučajeva u julu, infekcije i smrtni slučajevi porasli su u oktobru.

Kao odgovor, Moskva je ponovno uvela djelimično zatvaranje 28. oktobra. Dozvoljeno je da ostanu otvorene samo esencijalne tprodavnice kao što su apoteke i supermarketi.

Rusija će takođe ući u sedmicu dana zatvaranja za radna mjesta u cijeloj zemlji počevši od 30. oktobra.

Porast broja infekcija pripisuje se visoko zaraznoj delta varijanti i niskoj stopi vakcinisanih, pri čemu je samo svaki treći Rus potpuno vakcinisan.

Prema anketi Gallupa (sprovedenoj od maja do jula) objavljenoj ove sedmice, troje od četiri nevakcinisanihRusa izjavilo je da ne planiraju da prime besplatnu vakcinu.

Izvor: AFP, Reuters

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG