Linkovi

Portparolka ruskog šefa diplomatije održala online predavanje na beogradskom institutu


Marija Zaharova i Sergej Lavrov
Marija Zaharova i Sergej Lavrov

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova održala je 2. februara online predavanje koje je organizovao državni Institut za međunarodnu politiku i privredu iz Beograda.

U internet predavanju pod nazivom "Savremeni međunarodni odnosi: Pogled iz Rusije", Zaharova je izjavila, prenosi agencija Beta, da rukovodstvo Srbije "treba da poštuje volju svog naroda" kada je riječ o Kosovu i ocijenila da "Srbija brani centar Evrope od početka totalnog razaranja".

Srbija je među rijetkim državama u Evropi koja nije uvela nikakve sankcije protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu.

Zvanični Beograd je u Ujedinjenim nacijama osudio rusku invaziju, ali i dalje održava dobre odnose sa Kremljom.

Jedan od razloga za to je, kako su isticali zvaničnici Srbije, stav Rusije da ne prizna nezavisnost Kosova.

Institut za međunarodnu politiku i privredu, organizator događaja na kojem je govorila Zaharova, osnovan je 1947. godine uredbom Vlade Federativne Narodne Republike Jugoslavije, kao naučna ustanova od državnog značaja.

Među zadacima koji su u opisu Instituta je "naučno proučavanje političkog i ekonomskog razvitka u svetu", navodi se u Statutu na sajtu ove državne ustanove.

Aktuelni direktor Instituta je Branislav Đorđević, pukovnik u penziji Vojske Srbije i nekadašnji prvi čovjek Instituta za strategijska istraživanja pri Ministarstvu odbrane.

Đorđević je od početka 2022. godine član Matičnog naučnog odbora za pravo, ekonomiju i političke nauke Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

U okviru Instituta za međunarodnu politiku i privredu postoji Međunarodni savjetodavni odbor, u kojem su predstavnici društvenih nauka iz različitih zemalja.

Među njima je ruska istoričarka Jelena Guskova, koja je inače i članica Senata bh. entiteta Republike Srpske, savjetodavnog tijela koje nema izvršna ovlaštenja.

Član Odbora je i Liu Zuokui, zamjenik generalnog direktora Instituta za evropske studije koji radi u okviru Kineske akademije društvenih nauka (CASS).

CASS je kineski državni istraživački institut i analitički centar.

U saradnji sa CASS-om, beogradski Institut za međunarodnu politiku i privredu je novembra 2023. organizovao konferenciju pod nazivom "Nove kineske inicijative za promenjenu globalnu bezbednost", na kojoj su stručnjaci iz Srbije i Kine govorili o saradnji dvije zemlje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG