Linkovi

Rusija se vratila u sporazum o izvozu žita


Teretni brodovi, među kojima su i oni koji učestvuju u Crnomoskrom sporazumum čekaju da prođu kroz Bosforski moreuz, 31. oktobar 2022.
Teretni brodovi, među kojima su i oni koji učestvuju u Crnomoskrom sporazumum čekaju da prođu kroz Bosforski moreuz, 31. oktobar 2022.

Rusija je u srijedu saopštila da nastavlja svoje učešće u sporazumu koji olakšava isporuku ukrajinskog žita kroz Crno more.

"Ruska Federacija smatra da su garancije koje je dobila u ovom trenutku dovoljne i nastavlja sa primenom sporazuma", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Rusija je suspendovala svoje učešće u subotu pošto je navela da je Ukrajina koristila bespilotne letjelice za napad na rusku Crnomorsku flotu.

Ujedinjene nacije i Turska su posredovale u sporazumu sa Rusijom i Ukrajinom o obnavljanju ukrajinskih isporuka žitarica i omogućavanju ruskih pošiljki đubriva u julu usred globalne krize sa hranom.

Ruska suspenzija dovela je do prekida isporuka posljednjih dana, dok su druge strane u šemi radile na tome da neke pošiljke izvuku iz ukrajinskih luka i da izvrše neke od inspekcija u Istanbulu koje su predviđene sporazumom.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u svom noćnom obraćanju u utorak da je koridoru za žitarice "potrebna pouzdana i dugoročna zaštita".

"Rusija treba jasno da zna da će dobiti oštar odgovor od svijeta na sve korake koji ometaju naš izvoz hrane", rekao je Zelenski. "Ovo je bukvalno pitanje života za desetine miliona ljudi."

XS
SM
MD
LG