Linkovi

Rusija priznala da su njeni državljani među uhićenima za špijunažu u SAD


Rusko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo kako Moskva vjeruje da će američke vlasti uzeti u obzir "pozitivan karakter sadašnjeg stanja rusko-američkih odnosa"

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova priznalo je da se ruski građani nalaze među uhićenima pod optužbom za špijunažu u Sjedinjenim Državama, međutim, kaže se da "nisu počinili nikakvo djelo usmjereno protiv interesa Sjedinjenih Država". U danas postavljenom priopćenju na web sajtu Ministarstva kaže se da ruske vlasti pretpostavljaju da će osumnjičenicima biti osiguran normalni tretman dok se nalaze u američkim zatvorima. Također se kaže kako Moskva vjeruje da će američke vlasti uzeti u obzir "pozitivan karakter sadašnjeg stanja rusko-američkih odnosa".

U američkim sudskim dokumentima opisuje se jučer uhićena desetorka kao "ilegalci" koji su trebali obaviti dugoročne zadatke u Sjedinjenim Državama za rusku obavještajnu službu SVR, bivši KGB. U Washingtonu je pomoćnik američke državne tajnice za europska i azijska pitanja Philip Gordon rekao da su američki diplomati u dijalogu oko tog pitanja s Moskvom. Dodao je da je administracija koncentrirana na poboljšanja u bilateralnim odnosima tijekom posljednjih 18 mjeseci.

Na pitanje o vremenskom okviru ovog incidenta, nekoliko dana nakon posjeta ruskog predsjednika Dmitrija Medvjedeva Washingtonu, Gordon je rekao kako to pokazuje da američko Ministarstvo pravosuđa djeluje unutar svojih vremenskih okvira. Deset osumnjičenih uhićeno je u nedjelju u saveznim državama New York, New Jersey, Massashusetts i Virginia, a jučer su optuženi za - citiramo – zavjeru da djeluju kao neovlašteni agenti strane vlade. Osam od desetero njih optuženo je i za pranje novca dok je jedanaesta osoba bila u bijegu. Međutim, jutros je uhićena na temelju međunarodne tjeralice na Cipru. Među optuženima je i 28-godišnja Anna Chapman koja se pretvarala da je agentica luksuznim nekretninama. U Cambridgeu, u Massashusettsu uhićen je Donald Heathfield koji je stigao u Sjedinjene Države 1999. godine koristeći se identitetom jednog preminulog kanadskog državljanina.

XS
SM
MD
LG