Linkovi

SAD će 'adekvatno odgovoriti' na rusko protjerivanje diplomata


Američka ambasada u Moskvi
Američka ambasada u Moskvi

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Moskvi odbacilo je "neprovocirano protjerivanje" dvojice diplomata iz Rusije, rekavši da će SAD dati "odgovarajući odgovor".

Glasnogovornik američkog veleposlanstva rekao je 14. septembra da je Rusija "izabrala sukob i eskalaciju umjesto konstruktivnog diplomatskog angažmana".

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je ranije istog dana da prvi tajnik Jeffrey Sillin i drugi tajnik veleposlanstva David Bernstein moraju napustiti zemlju u roku od sedam dana.

Navodi se da su provodili "ilegalne aktivnosti" održavajući kontakt s ruskim državljaninom Robertom Šonovom, koji je osumnjičen za suradnju sa stranom državom.

Šonov je bio zaposlen u američkom konzulatu u Vladivostoku više od 25 godina prije nego što je Rusija otpustila lokalno osoblje američke misije 2021. godine

Šonov je uhićen u avgustu jer je navodno za američke diplomate prikupljao informacije o ruskoj invaziji na Ukrajinu i srodnim pitanjima.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG