Linkovi

Ruska vlada traži da se 'zamrzne' program usvajanja ruske djece od strane američkih obitelji


Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov izjavio da Rusija treba 'zamrznuti' postupak usvajanja za svu djecu iz njegove zemlje koja bi trebala biti posvojena u Sjedinjenim Državama, zbog slučaja 7-godišnjeg Artjoma Saveljeva

Ruski ministar vanjskih poslova zatražio je da se obustave usvajanja ruske djece od strane američkih obitelji. Poziv je uslijedio nakon što je jedna Amerikanka, očito 'nezadovoljna' usvojenim djetetom, dječaka poslala natrag u Rusiju.

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov izjavio je jučer da Rusija treba 'zamrznuti' postupak usvajanja za svu djecu iz njegove zemlje koja bi trebala biti posvojena u Sjedinjenim Državama, upravo zbog slučaja 7-godišnjeg Artjoma Saveljeva, koji je u Rusiju stigao prekjučer.

S njim je stigla i poruka žene koja ga je posvojila u kojoj se navodi da je dječak 'nasilan', da ima ozbiljne psihičke probleme, te da ga ruske vlasti moraju prihvatiti. Dječak je u Rusiju stigao sam, za njega su se tijekom leta brinule stjuardese, a američka je obitelj organizirala da ga u Moskvi netko dočeka i dovede u Ministarstvo obrazovanja.

Veleposlanik Sjedinjenih Država u Rusiji, John Beyrle, izjavio je da je 'šokiran' zbog postupka prema dječaku. Američko Državno tajništvo priopćilo je da je 'vrlo zabrinuto' ovim slučajem, no dodano je da vlada Sjedinjenih Država 'želi da se program posvajanja ruske djece nastavi'.

Rusko Ministarstvo obrazovanja je ukinulo dozvolu američkoj organizaciji World Association for Children and Parents, koja je ugovorila posvajanje Artjoma Seveljeva. On je inače posvojen prošle godine i živio je u saveznoj državi Tennessee, pod imenom Justin Hansen.

Nancy Hansen, majka žene koja je posvojila Artjoma, izjavila agenciji Associated Press je da je on bio 'srdit i nasilan dječak' što se često iskazivalo u napadima na članove obitelji koja ga je posvojila.

XS
SM
MD
LG