Linkovi

Ruski sud razmatra da bivši marinac ostatak kazne odsluži u SAD


Paul Whelan tokom izricanja presude pred sudom u Moskvi u junu 2020. (Foto: AP)
Paul Whelan tokom izricanja presude pred sudom u Moskvi u junu 2020. (Foto: AP)

Ruski sud namjerava da razmotri zahtjev da Paul Whelan, bivši američki marinac, bude prebačen u Sjedinjene Države na odsluženje kazne, saopštio je njegov pravni tim.

Whelan, državljanin Sjedinjenih Država, Britanije, Kanade i Irske, osuđen je po optužbama za špijunažu na 16 godina zatvora pred moskovskim sudom. Odbacio je optužbe, rekavši da mu je slučaj namješten, a Washington je zatražio njegovo oslobađanje.

Njegovi advokati Olga Karlova i Vladimir Žerebenkov rekli su ruskoj agenciji Interfaks da bi pretres o mogućem prebacivanju Paula Whelana trebalo da bude održan 27. septembra, prenosi Reuters.

Međutim, Karlova je precizirala da je ročište odloženo i da bi datum trebalo da bude poznat, kako je navela, u dogledno vrijeme.

Whelan, za koga Rusija tvrdi da je prilikom privođenja u posjedu imao računarski fleš disk sa povjerljivim informacijama, rekao je da se nada da će biti oslobođen u okviru postupka razmjene zatvorenika.

Bivši američki marinac, koji se nalazi u strogo čuvanom zatvoru, osam sati udaljenom od Moskve, odbacio je optužbe protiv sebe kao lažne - rekavši da mu je fleš disk dao jedan ruski poznanik i da je mislio da se na njemu nalaze fotografije sa odmora.

Trevor Reed i Paul Whelan, bivši američki marinci zatočeni u Rusiji.
Trevor Reed i Paul Whelan, bivši američki marinci zatočeni u Rusiji.

Američki i ruski predsjednici Joe Biden i Vladimir Putin razgovarali su o slučajevima američkih državljana tokom junskog samita u Ženevi, ali su poslije tog susreta Velan i Trevor Reed​, još jedan bivši američki marinac, ostali iza rešetaka u Rusiji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG