Linkovi

Rusija protjeruje zamjenika američkog ambasadora


Ambasada SAD u Moskvi
Ambasada SAD u Moskvi

Ruske vlasti protjerale su zamjenika američkog ambasadora u u toj zemlji Barta Gormana, objavio je nemienovani portparol State Departmenta. “Potez Rusije ničim nije bio izazvan. Smatramo da se radi o dodatnoj eskalaciji i razmatramo odgovor”, ukazano je u objavi.

Uz napetosti zbog ukrajinske krize - između Sjedinjenih Država i Rusije postoje trzavice u vezi sa prisustvom njihovih diplomatskih misija u Moskvi i Washingtonu.

Ruske vlasti su decembra 2021. ukazale da bi osoblje američke ambasade, čija misija u Rusiji traje duže od tri godine, trebalo da bude vraćeno u SAD.

Portparol State Departmenta je, međutim, da Gorman – od koga ruske vlasti zahtjevaju da napusti zemlju, raspolaže važećom vizom i da se u Rusiji nalazi kraće od tri godine.

Pozivamo Rusiju da okonča neosnovano protjerivanje američkih diplomata i osoblja i da produktivno radi na obnovi naših misija. Sada je više nego ikad od ključne važnosti da naše zemlje imaju neophodno diplomatsko osoblje kako bi se olakšala komunikacija između naših vlada“, rekao je portparol State Departmenta.

Za sada nije jasan razlog za protjerivanje američkog diplomate – poteza povučenog u jeku napetosti između Rusije i Zapada zbog raspoređivanja više od 100.000 ruskih vojnih trupa duž ukrajinske granice.

Američki zvaničnici upozoravaju da je rizik od ruske invazije i dalje visok i da bi Rusija mogla pokušati da fabrikuje izgovor za sukob, uprkos tome što Moskva tvrdi da povlači trupe.

XS
SM
MD
LG