Linkovi

Stabilnost draža od demokracije - američki, ruski i njemački analitičari o nedavnim oporbenim prosvjedima u Rusiji


Maša Lipman smatra da rastući politički aktivizam u Rusiji ne može destabilizirati zemlju te da je malo vjerojatno da će prosvjedi imati bilo kakav utjecaj na promjenu dosadašnje vladine politike

Tisuće Rusa prosvjedovale su diljem zemlje prošlog tjedna nezadovoljni vladom premijera Vladimira Putina. Taj takozvani Dan ljutnje organizirala je koalicija oporbenih skupina koja je frustrirana zbog određenih vladinih ekonomskih i socijalnih odluka. Tim povodom Judith Latam razgovarala je s ruskim, njemačkim i američkim novinarima, te stručnjacima koji poznaju regiju.

Protuvladini prosvjedi održani su u oko 50 gradova širom Rusije uključujući Kalinjingrad, St. Petersburg, Moskvu, Irkutsk i Vladivostok. Brojni analitičari kažu da su prosvjedi izraz razočarenja zbog najvećeg ruskog ekonomskog pada u više od deset godina. Neki su prosvjednici čak pozivali na ostavku premijera Putina. Stručnjak za regiju, Paul Goble, kaže da su razlozi za nezadovoljstvo u Rusiji brojni i različiti: "Najviše pažnje privuklo je traženje smjene Vladimira Putina, premijera i bivšeg predsjednika. No bilo je i drugih zahtjeva poput zatvaranja tvornica koje zagađuju okolinu, povećanja plaća i mirovina, smanjenja komunalnih naknada. Na prosvjedima nije sudjelovalo puno ljudi, od 500 do nekoliko tisuća na jednom skupu."

Ruska novinarka Masha Lipman iz moskovskog Centra Carnegie vjeruje da je nezadovoljstvo pretežito povezano s ekonomskim pitanjima: "Kad pogledamo što je dovelo do prosvjeda vidjet ćemo da je to najviše zbog povećanjea raznih pristojbi. Na nekim skupovima pozivalo se na smjenu premijera Putina ili ostavku čitave vlade. No poruka prosvjeda nije bila isključivo političke prirode već se radilo o izražavanju frustracija i nezadovoljstva vladom."

Masha Lipman vjeruje da rastući politički aktivizam u Rusiji nema potencijal destabilizacije zemlje te da je malo vjerojatno da će prosvjedi imati bilo kakav utjecaj na promjenu dosadašnje vladine politike. Njemački novinar Matthias Reub iz dnevnika Frankfurter Allgemeine Zeitung slaže se s Mashom Lipman da je politička nestabilnost malo izvjesna unatoč rastućoj političkoj represiji, sve većim etničkim napetostima Rusa i drugih naroda te ekoloških problema: "Činjenica je da je Putin još uvijek popularan među Rusima. Njegova stranka još uvijek je snažna premda je ponešto izgubila od utjecaja na posljednjim regionalnim izborima. Izgleda mi da je rusko društvo još uvijek vrlo slabo. Ako možete pokazati ljudima da ste u stanju održati stabilnost, vjerujem da će uvijek zamijeniti demokraciju za stabilnost."

Naši sugovornici smatraju da je najvažnije kako će ruska vlada reagirati na prosvjede. Za sada ne izgleda vjerojatno da će Kremlj pribjeći sili.

XS
SM
MD
LG