Linkovi

Rusija prihodovala 93 milijarde eura od fosilnih goriva od napada na Ukrajinu


Pogled na naftni terminal Transnefta – Luke Kozmino u blizini grada Nahodka na dalekom istoku Rusije.
Pogled na naftni terminal Transnefta – Luke Kozmino u blizini grada Nahodka na dalekom istoku Rusije.

Rusija je zaradila 93 milijarde eura (96,8 milijardi dolara) od izvoza fosilnih goriva tokom prvih 100 dana rata u Ukrajini, pokazuje novi izvještaj.

Evropska unija(EU) je uvezla 61 posto ruskog izvoza fosilnih goriva tokom tog perioda, prema izvještaju Centra za istraživanje energije i čistog zraka (CREA).

Ruski prihodi od fosilnih goriva dolaze na prvom mjestu od prodaje sirove nafte, a zatim slijede plin iz cjevovoda, naftni proizvodi, tečni prirodni plin (LNG) i ugalj.

Nezavisni istraživač sa sjedištem u Finskoj objavio je svoj izvještaj 13. juna dok Kijev nastavlja da poziva Zapad da prekine svu trgovinu sa Rusijom u nadi da će prekinuti njegovo finansiranje rata.

EU je prošlog mjeseca pristala na kompromisni sporazum kojim se smanjuje uvoz ruske nafte za više od dvije trećine ciljanjem na rusku naftu koja se isporučuje morem, a privremeno izuzima naftu koja se isporučuje naftovodom.

Izvještaj CREA kaže da je globalni rast cijena fosilnih goriva značio da je kasa Kremlja nastavila da se puni čak i kada je ruski izvoz opao u maju jer su zemlje izbjegavale njene isporuke.

Prosječne izvozne cijene Rusije bile su oko 60 posto više nego prošle godine, što je pomoglo da ruski izvozni prihodi dosegnu rekordne vrijednosti, navodi CREA.

Kina, Indija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Francuska su među zemljama koje su povećale kupovinu fosilnih goriva iz Rusije.

Neke informacije su preuzete od AFP-a
XS
SM
MD
LG