Linkovi

Dvojica ruskih vojnika osuđena zbog odbijanja da učestvuju u ratu u Ukrajini


Grad Petropavlovsk-Kamchatsky
Grad Petropavlovsk-Kamchatsky

Dvojica ruskih vojnika sa Kamčatke na krajnjem istoku osuđena su na po dvije i po godine zatvora zbog odbijanja da se bore u Ukrajini, saopštila je u srijedu, 10. maja grupa za ljudska prava OVD-Info.

U odvojenim presudama, muškarci, koji su u dokumentima vojnog suda identifikovani kao Aleksandar Stepanov i Andrej Mihajlov, proglašeni su krivim za odbijanje naređenja da se bore tokom rata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izmijenio je krivični zakon prošle godine i uključio zatvorske kazne do tri godine za takva kršenja.

Vojni sud na Kamčatki izrekao je kazne Stepanovu i Mihailovu 25. i 27. aprila, javlja agencija Frans pres (AFP).

Muškarci još nisu poslani u zatvor i imaju mogućnost žalbe.

U februaru, 20-godišnji vojnik-regrut sa sjevernog Urala izvršio je samoubistvo u svojoj vojnoj stanici u blizini Moskve nakon što je odbio da ode u Ukrajinu, izvijestio je OVD-Info.

"Ne želim da slušam ljude koji izazivaju samo strah i gađenje“, napisao je vojnik Sergej Gridin u posljednjoj poruci i dodao: "Zato sam odlučio da umrem ovdje, u svom rodnom kraju, bez tuđe krvi na rukama."

Putin je naredio mobilizaciju dodatnih 300.000 vojnika prošlog septembra kako bi se podstakli ruski ratni napori u Ukrajini, gdje je vojska pretrpila velike gubitke u skoro 15 mjeseci rata.

Ovaj potez, bez presedana od Drugog svjetskog rata, podstakao je stotine hiljada Rusa da pobjegnu iz zemlje kako bi izbjegli da budu pozvani.

XS
SM
MD
LG