Linkovi

Dvojica ruskih vojnika osuđena zbog odbijanja da učestvuju u ratu u Ukrajini


Grad Petropavlovsk-Kamchatsky
Grad Petropavlovsk-Kamchatsky

Dvojica ruskih vojnika sa Kamčatke na krajnjem istoku osuđena su na po dvije i po godine zatvora zbog odbijanja da se bore u Ukrajini, saopštila je u srijedu, 10. maja grupa za ljudska prava OVD-Info.

U odvojenim presudama, muškarci, koji su u dokumentima vojnog suda identifikovani kao Aleksandar Stepanov i Andrej Mihajlov, proglašeni su krivim za odbijanje naređenja da se bore tokom rata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izmijenio je krivični zakon prošle godine i uključio zatvorske kazne do tri godine za takva kršenja.

Vojni sud na Kamčatki izrekao je kazne Stepanovu i Mihailovu 25. i 27. aprila, javlja agencija Frans pres (AFP).

Muškarci još nisu poslani u zatvor i imaju mogućnost žalbe.

U februaru, 20-godišnji vojnik-regrut sa sjevernog Urala izvršio je samoubistvo u svojoj vojnoj stanici u blizini Moskve nakon što je odbio da ode u Ukrajinu, izvijestio je OVD-Info.

"Ne želim da slušam ljude koji izazivaju samo strah i gađenje“, napisao je vojnik Sergej Gridin u posljednjoj poruci i dodao: "Zato sam odlučio da umrem ovdje, u svom rodnom kraju, bez tuđe krvi na rukama."

Putin je naredio mobilizaciju dodatnih 300.000 vojnika prošlog septembra kako bi se podstakli ruski ratni napori u Ukrajini, gdje je vojska pretrpila velike gubitke u skoro 15 mjeseci rata.

Ovaj potez, bez presedana od Drugog svjetskog rata, podstakao je stotine hiljada Rusa da pobjegnu iz zemlje kako bi izbjegli da budu pozvani.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG