Linkovi

Rusija premašila Njemačku i Francusku po broju zaraženih koronavirusom


A woman wearing a face mask to protect against coronavirus walks past wax faces displayed in a window of a wax museum in St.Petersburg, Russia, Monday, May 4, 2020.
A woman wearing a face mask to protect against coronavirus walks past wax faces displayed in a window of a wax museum in St.Petersburg, Russia, Monday, May 4, 2020.

Broj zaraženih korona virusom u Rusiji porastao je na 177.160 u četvrtak 07. maja, čime je ova zemlja premašila Francusku i Njemačku po broju zaraženih.

Rusija je sada peta zemlja na svijetu sa najviše prijavljenih slučajeva korona virusa. U Francuskoj je zabilježeno više od 174. 224 slučajeva korona virusa, dok je broj zaraženih u Njemačkoj 168.162 osobe.

Broj novih oboljelih porastao je za 11.231 u posljednja 24 sata, saopštili su iz ruske nacionalne grupe za borbu protiv korona virusa.

Više od polovine svih smrtnih slučajeva nalazi se u Moskvi, epicentru izbijanja virusa u Rusiji.

Broj smrtnih slučajeva, navodi Reuters, i dalje je niži no u većini zemalja. U posljednja 24 sata 88 osoba je preminulo, što je dovelo ukupan broj smrtnih slučajeva na 1.625 preminulih.

Moskovski gradonačelnik Sergei Sobyanin ranije je izjavio daje broj novih zaraženih porastao u Moskvi jer su vlasti naglo povećale broj testiranih osoba, te da se situacija u određenoj mjeri stabilizovala.

Kako navode, do sada je urađeno 4,8 miliona testova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin podržao je Sobjanjinov plan da od 12. maja postepeno krene sa popuštanjem mjera u Moskvi. Moskva ali i ostale ruske regije nalaze se već šest sedmica pod strogim mjerama ograničenja. Krajem aprila, premijer Rusije Mihail Mišustin saopštio je da je i on zaražen korona virusom te da će se povući u samoizolaciju.

XS
SM
MD
LG