Linkovi

Rusija: Predviđene doživotne kazne za "veleizdaju"


Arhiv - Ruska Duma
Arhiv - Ruska Duma

Ruski zastupnici usvojili su u utorak amandmane kojima se pooštravaju kazne za krivične optužbe korištene da ušutkaju kritičare vlasti, uključujući uvođenje moguće doživotne kazne za "veleizdaju".

Izmjenama se maksimalna moguća kazna za "veleizdaju" povećava sa 20 godina na doživotni zatvor, navodi AFP.

Taj potez je uslijedio dan nakon što je kritičar Kremlja i opozicioni političar Vladimir Kara-Murza osuđen na 25 godina zatvora, između ostalog i za izdaju, jer je kritikovao ukrajinsku ofanzivu.

Otkako je Putin poslao trupe u Ukrajinu prije više od godinu dana, ruske vlasti su pojačale pritisak na opoziciju, pa su mnogi glavni protivnici Kremlja ili pobjegli iz zemlje, ili su u zatvoru.

Tako je ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni, koji služi devetogodišnju zatvorsku kaznu, prošle godine dodat na vladinu listu "terorista i ekstremista".

Duma, donji dom ruskog parlamenta, takođe je predložila kažnjavanje "pomoći u izvršavanju odluka međunarodnih organizacija u kojima Rusija ne učestvuje, ili stranih vladinih agencija".

Te nove optužbe, koje su uslijedile nakon što je Međunarodni krivični sud prošlog mjeseca izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, biće kažnjive i sa pet godina zatvora.

Prema monitoring grupi OVD-Info, tekst amandmana je veoma širok i mogao bi kažnjavati "omogućavanje izvršenja sudskih odluka, kao i istrage ratnih zločina".

Da bi amandmani stupili na snagu, zakon treba da odobri gornji dom ruskog parlamenta, kao i da na to Putin stavi svoj potpis.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG