Linkovi

Rusija predstavlja "ozbiljnu" i "rastuću" prijetnju po SAD u svemiru


Šef Svemirskih operacija u Svemirskim snagama SAD, general John Raymond​, u centru, drži zastavu Svemirskih snaga SAD u Ovalnom kabinetu u Bijeloj kući, 15. maja 2020.
Šef Svemirskih operacija u Svemirskim snagama SAD, general John Raymond​, u centru, drži zastavu Svemirskih snaga SAD u Ovalnom kabinetu u Bijeloj kući, 15. maja 2020.

Rusija nastavlja da predstavlja "ozbiljnu" i "rastuću" prijetnju za interese SAD u svemiru, izjavio je vodeći vojni oficir za svemirsku odbranu.

"Oni su stvarni, ozbiljni i brinu nas", rekao je novinarima u srijedu general John Raymond​, šef novoosnovanih Svemirskih snaga SAD i čelnik Svemirske komande SAD.

"Naša prednost je umanjena i to je ono zbog čega je osnovanje Svemirskih snaga u Vazdušno-svemirskoj komandi toliko važno - da nam omogući brze poteze uz agilnost napora, umanjujući troškove kako bi ostali ispred te rastuće prijetnje", dodao je on.

Područje svemira esencijalno je za svakodnevne aktivnosti, od navigacije do bankarstva. Svemirski uređaji takođe su ključni za vojne misije, od lansiranja raketa do prikupljanja obavještajnih podataka.

Raymond nije elaborirao kada je upitan u kojim tačno oblastima prednost SAD opada, ali je pomenuo "značajne korake" tokom poslednjih mjeseci kako bi SAD ostale svetski lider u svemiru.

Kao glavni razlog za vodstvo Sjedinjenih Država u svemiru, Raymond je naveo "najbolje partnerstvo", potvrđujući da je Peru ovog mjeseca postao posljednja zemlja koja se pridružila mreži predvođenoj SAD koja dijeli infomracije o svemirskim objektima.

Sporazum o razmjeni podataka o situaciji u svemiru daće Peruu pristup podataka koje prate sateliti i povezaće svemirsku agenciju Perua sa vojnim timom koji prati objekte u svemiru za Sjedinjene Države.

Raymond je upozorio, međutim, da Sjedinjene Države nadziru napredovanje i Rusije, i Kine u svemirskim potencijalima i da bi "svaki napredak koji oni naprave mogao da umanji našu prednost".

Rusija i Kina nedavno su stavile veći naglasak na svoje svemirske kapacitete, uključujući i tehnologiju i oružja koja bi mogla da ometu ili unište satelite.

"Naši potivnici su tokom posljednjih godina naoružali svemir. Oni su ga napravili prostorom u kom se ratuje", rekao je u petak sekretar za odbranu Mark Esper.

Tokom posljednjih nedjelja, Rusija je ispalila antisatelitsku raketu, što je tehnologija koja bi mogla da bude prijetnja po američke objekte u orbiti. Takođe je izvela probne manevre dva satelila, koji su pratili američki špijunski satelit, što je potez za koji su Svemirske snage SAD rekle da "pokazuje karakteristike svemirskog oružja".

Raymond je oštro kritikovao rusko "licemjerno" ponašanje prema svemiru, rekavši da Moskva u isto vrijeme zagovara kontrolu naoružavnja u svemiru i razvija svemisko oružje.

Iran i Sjeverna Koreja manje su razvile svoje sposobnosti od Rusije i Kine, ali i dalje predstavljaju pretnju, tvrde zvaničnici odbrane.

Prošlog mjeseca, Iran je izveo svoje prvo uspješno lansiranje vojnog satelita u svemir. Raymond je u srijedu ponovio novinarima da satelit "nije ništa više do rotirajuće web-kamere" za koju je malo vjerovatno da će obezbjeđivati obavještajne podatke.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG