Linkovi

Ruski parlament glasao za izlazak iz Evropskog suda za ljudska prava


Ruska duma - arhivska fotografija
Ruska duma - arhivska fotografija

Ruska državna duma usvojila je zakone kojima se ukida nadležnost Evropskog suda za ljudska prava u Rusiji, nakon što je Rusija objavila planove da napusti sud zbog rata u Ukrajini.

Ruski parlament odobrio je dva zakona, jedan kojim se zemlja uklanja iz nadležnosti suda, a drugi kojim postavljaju 15. mart kao datum nakon kojeg odluke donesene protiv Rusije neće biti provedene.

Žalbe Evropskom sudu za ljudska prava su postale posljednje sredstvo u nekoliko visokoprofilnih predmeta koje su ruski sudovi odbili. Sud je 2017. godine naložio Moskvi da isplati odštetu preživjelima u opsadi škole u Beslanu 2004., koji su tvrdili da su službe sigurnosti napravile propuste.

Rusija je saopštila da je samostalno odlučila da napusti Vijeće Evrope, a bivši predsjednik Dmitrij Medvedev je rekao da je izlazak Rusije iz te organizacije prilika da se vrati smrtna kazna, koju pravila Vijeća Evrope zabranjuju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG