Linkovi

Rusija pokrenula nove vazdušne napade


Vatrogasci gase poažr u stambenoj zgradi pogođenoj u ruskom raketnom napadu, Kijev, 15. novembar 2022.
Vatrogasci gase poažr u stambenoj zgradi pogođenoj u ruskom raketnom napadu, Kijev, 15. novembar 2022.

Ruski udari su u četvrtak ujutro prvi put nakon nekoliko sedmica pogodili južnu ukrajinsku oblast Odesa i grad Dnjepar, a sirene za zračne napade oglasile su se širom zemlje zbog straha da je Moskva pokrenula još jedan raketni napad velikih razmjera.

Infrastrukturni cilj je pogođen u regiji Odesa, rekao je guverner Maksim Marčenko na Telegramu, upozoravajući na prijetnju "masovni raketnih udara na cijeloj teritoriji Ukrajine".

Eksplozije zabilježene su i u Dnjepru, gdje su oštećena dva infrastrukturna objekta, a najmanje jedna osoba je ranjena, rekao je zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko.

Sistemi protivvazdušne odbrane su djelovali u centralnom regionu Kijeva, rekao je guverner Aleksij Kuleba. Gradska uprava Kijeva saopštila je da su dvije rakete oborene iznad glavnog grada.

Zvaničnici u regijama Poltava, Kharkiv, Hmelnytskyi i Rivne pozvali su stanovnike da ostanu u skloništima za bombe usred stalne prijetnje od raketnih udara.

U Kijevu je gradska vojna uprava saopćila da je protivvazdušna odbrana oborila najmanje dvije krstareće rakete i pet eksplodirajućih dronova iranske proizvodnje.

S obzirom da su snage Kremlja na terenu potisnute, Rusija je posljednjih sedmica sve više pribjegava zračnim napadima usmjerenim na energetsku infrastrukturu u dijelovima Ukrajine koje ona ne drži.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG