Linkovi

Rusija planira pomorsku bazu u otcijepljenoj regiji Gruzije


Rusija planira pomorsku bazu na crnomorskoj obali otcijepljene gruzijske regije Abhazije, rekao je u četvrtak čelnik te regije za list Izvestija, dan nakon sastanka s predsjednikom Vladimirom Putinom, prenosi Reuters.

Samozvani predsjednik otcijepljene regije koju podržava Rusija Aslan Bžania rekao je da je potpisan sporazum za stalnu pomorsku bazu u regiji Očamčira.

"Potpisali smo sporazum i u bliskoj budućnosti u okrugu Očamčira bit će stalna baza ruske mornarice", rekao je Bžania za Izvestija.

"To je sve u cilju povećanja razine odbrambenih sposobnosti i Rusije i Abhazije, a ova vrsta interakcije će se nastaviti", rekao je. "Ima i stvari o kojima ne mogu govoriti."

Rusija je priznala Abhaziju i još jednu otcijepljenu regiju, Južnu Osetiju, kao neovisne države 2008. nakon što su ruske snage odbile pokušaj Gruzije da ponovo preuzme kontrolu nad Južnom Osetijom u petodnevnom ratu koji je završio 12. augusta 2008. godine.

Wall Street Journal piše da je Rusija povukla većinu svoje crnomorske flote iz svoje glavne baze na anektiranom Krimu zbog ukrajinskih napada.

Rusija zasad nije komentirala navode.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG